Ανάμεσα στις κορφές των βουνών κρύβονται μύθοι και παλιές ιστορίες που περνούν από γενιά σε γενιά. Στα Καμβούνια όρη, ο Χρυσοβαλάντης Κόγιος και ο Αστέρης Γκανάς έχουν φτιάξει τη δική τους ιστορία, που στηρίζεται σε μία και μοναδική αλήθεια: «Ο ορεινός πρωτογενής τομέας μπορεί να δώσει προϊόντα υπεραξίας». Μία αλήθεια που χρειάστηκε να αναζητήσουν τα τελευταία περίπου δέκα χρόνια για να φτάσουν σε αυτήν.

Σήμερα, έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν το ελληνικό brand παραγωγής αγροτικών προϊόντων με βάση τα ελληνικά βότανα, «Corphes», τα οποία «διηγούνται» την ιστορία του τόπου τους σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά και στις αγορές του εξωτερικού, δίνοντας υπεραξία σε τοπικούς αυτοφυείς πληθυσμούς τσαγιού που κινδύνευαν να χαθούν.

«Δραστηριοποιούμαστε στη Δεσκάτη Γρεβενών και συγκεκριμένα στα Καμβούνια όρη, σε αρκετά υψηλό υψόμετρο. Έχοντας εντοπίσει τη δυναμική που έχει η συγκεκριμένη περιοχή, ξεκινήσαμε το 2014-2015 να πραγματοποιούμε έρευνες, σε συνεργασία με το ΕΘΙΑΓΕ και την κα Χατζοπούλου, στο γενετικό υλικό των φυτών με κίνητρο το γεγονός ότι είχαν αρχίσει να αφανίζονται οι τοπικοί πληθυσμοί κάποιων συγκεκριμένων κλώνων τσαγιού που υπήρχαν. Ο αρχικός μας στόχος δεν ήταν ο επιχειρηματικός, αλλά να διασώσουμε ό,τι κινδύνευε να χαθεί. Θέλαμε να αποδείξουμε ότι ο ορεινός πρωτογενής τομέας μπορεί να δώσει προϊόντα υπεραξίας», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Χρυσοβαλάντης.

Περισσότερα στο ypaithros.gr