“Θα αρδεύσουμε με τα 2 εκ της ΔΕΗ τα Καμβούνια;” Αυτή ήταν η ερώτηση που έθεσε ο δήμαρχος Σερβίων Χρήστος Ελευθερίου στη συζήτηση για το αρδευτικό των Καμβουνίων στο δημοτικό συμβούλιο Σερβίων της Τρίτης. Το έργο θα κοστίσει γύρω στα 35- 40 εκ, θα αρδεύσει 17.000 στρέμματα και χρειάζονται 100 χλμ αγωγών. «Είστε εμμονικός στο θέμα άρδευσης των Καμβουνίων» είπε η κα Ρίτσα Σπυρίδου, επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης μιλώντας για ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό στην περιοχή των ΜΑΒΕ που μπορεί να μειώσει το ενεργειακό κόστος.

Εσείς δεν θέλετε να γίνεται τίποτα και ποτέ απάντησε ο δήμαρχος . «Είμαστε υπέρ των έργων που θα μείνουν και θα λειτουργούν .Το εν λόγω αρδευτικό είναι φαραωνικό, η μελέτη αποδεικνύει ότι δεν βγαίνουν τα λεφτά. Ήταν ένα όνειρο και πάει. . Άρα απορρίπτουμε το μεγάλο αρδευτικό, μπορούμε να πάμε σε μικρότερο. Τα 2 εκ της ΔΕΗ που μένουν ανεκμετάλλευτα πρέπει να τοποθετηθούν αλλού. Μεγάλο αρδευτικό δεν υπάρχει. Θέλουμε πρωτογενή τομέα, αλλά με τα 2εκ της ΔΕΗ δεν γίνεται το έργο. Δεν μπορούμε να το φτιάξουμε. »

Ο μελετητής ανέφερε ότι ειδικά υπάρχουν περιοχές είναι πολύ δύσκολο να αρδευτούν αφού είναι πιο ψηλά και μακριά από τις δεξαμενές, υπάρχει μεγάλη υψομετρική διαφορά. Δεν θα φτάνει εύκολα το νερό. Διερωτήθηκε αν είναι βιώσιμο το έργο και αν καλλιεργείται ένα προϊόν με μεγάλη αξία για να αντέξει ο αγρότης το κόστος των 100-120 ευρώ /στρέμμα.

Ο προϊστάμενος της τεχνικής υπηρεσίας ανέφερε ότι υπάρχει ένα δεδομένο για τα 2 εκ της ΔΕΗ .Με 200.000 θα γινόταν η μελέτη και τα 1, 8 εκ θα πήγαιναν για την κατασκευή του έργου . «Δεν θα δώσει η ΔΕΗ τα 2 εκ για την μελέτη, υπάρχει ένα ασαφές καθεστώς».

Οι ενστάσεις

Δημοτικοί σύμβουλοι αντέδρασαν στις θέσεις του δημάρχου και είπαν ότι με βελτιώσεις το έργο μπορεί να γίνει σε μια περιοχή με πολλά νερά και πολύ μικρό ποσοστό άρδευσης φέρνοντας ως παράδειγμα το αρδευτικό της Αναρράχης. Μάλιστα διατυπώθηκαν και ενστάσεις με τις τιμές του ρεύματος που παρουσιάστηκαν με βάση τις τωρινές ανεβασμένες τιμές, αλλά και τις τιμές του νερού. Με την έκπτωση το έργο θα κατέβει από τα 35 εκ.

Ο Δημήτριος Πεκόπουλος διερωτήθηκε αν προϋπάρχει γεωτεχινκή μελέτη και εναλλακτικές λύσεις να μην ποτιστούν όλα τα Καμβούνια και αν ορίστηκε το κόστος άρδευσης. «Υπολειπόμαστε αρδευόμενων εκτάσεων .Πανελλαδικά αρδεύεται το40% και στη Δυτική Μακεδονία το 20% .Μετά τον πόλεμο αλλάζει ο τρόπος σκέψης και από παγκοσμιοποίηση πάμε σε περιχαράκωση».

«Τα αρδευτικά γίνονται για τη βιωσιμότητα της περιοχής» πρόσθεσε ο Βασίλης Κωνσταντόπουλος. « Το κόστος εντάσσεται σε χρηματοδοτικά προγράμματα . Μπορεί να μειωθεί το λειτουργικό κόστος κατασκευάζοντας φωτοβολταϊκά με net metering που χρηματοδοτούνται. Επιμένουμε ότι πρέπει να κατασκευαστεί το αρδευτικό όχι το τεράστιο. Στο λειτουργικό κόστος να υπολογίσουμε την κάτω ζώνη Ελάτης Λαζαράδες-Τρανόβαλτο και Φρούριο».

Ιωάννα Παπαδημητρίου