Θλίψη και μόνο προκαλεί το ύφος και εκφράσεις του τύπου “εκ του πονηρού”, “ύπουλο τρόπο” από αυτοδιοικητικό εξ Εορδαίας απευθυνόμενος στο Δήμαρχο Κοζάνης ο οποίος εκπροσωπεί όλους τους συνδημότες του, γιατί “έκανε το λάθος” να ομιλήσει για Περιφερειακό νοσοκομείο χωρίς πρώτα να τον ρωτήσει.

Θα ήταν πιο χρήσιμο, ως θεσμικός, να ήταν ενημερωμένος και να μην αναφέρεται σε μετατροπή του Μποδοσακείου σε Πανεπιστημιακό νοσοκομείο το οποίο απαιτεί ταυτόχρονη ίδρυση Ιατρικής σχολής το οποίο είναι εντελώς ανέφικτο όταν δίπλα μας υπάρχουν αντίστοιχες στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα, στα Ιωάνιννα.

Δικαίωμά του βεβαίως να θεωρεί ότι υπάρχει ήδη Περιφερειακό νοσοκομείο, αυτό του Μποδοσακείου.

Όπως είναι και δικαίωμα της Κοζάνης και των κατοίκων της ένα σύγχρονο Γενικό νοσοκομείο και κανείς δε νομιμοποιείται να της το αρνηθεί και κανένα δε χρειάζεται να ερωτήσει. Έχει αργήσει τουλάχιστον δύο δεκαετίες.

Είναι ο σωστός χρόνος, αυτός που επέλεξε ο Δήμαρχος Κοζάνης για να διεκδικήσει την ανέγερση νέου νοσοκομείου για την Κοζάνη και να το κερδίσει τώρα και στα πλαίσια “ανταλλαγμάτων” για τη μεταλιγνιτική περίοδο. Θα έχει όλους τους κατοίκους μαζί του. ‘Ομως ας απαλείψει τη λέξη “Περιφερειακό”, αρκεί απλά ένα νέο νοσοκομείο Κοζάνης. ‘Εχει μαζί του όλους τους πολίτες της Κοζάνης για να τελειώνει επιτέλους αυτή η στρεβλή και ατέρμονη ιστορία της προσθήκης πτερύγων στο Μαμάτσειο που επί της ουσίας καθυστερεί ή ακυρώνει έως σήμερα την ανέγερση νέου νοσοκομείου.

Η ανέγερση ενός νέου νοσοκομείου συμβάλλει στη βελτίωση των ξενοδοχειακών υποδομών του νοσοκομείου, στις συνθήκες νοσηλείας των ασθενών, στις συνθήκες εργασίας των Ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού και την εύκολη προσβασιμότητα. Όμως δε λύνει από μόνο του αυτόματα το πάγιο αίτημα των κατοίκων, την πλήρη στελέχωση όλων των κλινικών και τη λειτουργία ΜΕΘ. Εκεί βρίσκεται το πραγματικό στοίχημα και προηγείται σε βαρύτητα αυτού της ανέγερσης νέου Νοσοκομείου.

Θα ήταν χρήσιμο και εν όψει της κρίσιμης περιόδου που διανύει ο τόπος μας, να εκλείψουν οι μειοδοσίες τοπικισμού εκατέρωθεν κι από όπου κι αν προέρχονται, κυρίως όμως από τους θεσμικούς.

Σε θέματα υγείας δε χωρά τοπικισμός, δεν είναι όλα “μπάλες” και μάταιη αντιπαλότητα Κοζάνη-Εορδαϊκός.

Πηγή fb: Χαρίσιος Γκοβεδάρος