O πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης Χαράλαμπος Τσεβεκίδης μίλησε στο prlogos για την ετεροχρονισμένη, όπως την χαρακτήρισε , τηλε-συνάντηση του Υπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο με βασικό αίτημα στους ιδιώτες γιατρούς όλης της χώρας να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού στο ΕΣΥ.

Ο ίδιος κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης τόνισε την ανάγκη συμμετοχής εκπροσώπου των Ιατρικών Συλλόγων στα Δ.Σ. των Νοσοκομείων, αλλά και τον καλύτερο συντονισμό. «Η ΥΠΕ δεν ενημερώνει του ιατρικούς συλλόγους της χώρας ούτε είναι γνωστό το σχέδιο της κυβέρνησης .Υπάρχει αποτυχία συντονισμού και ενημέρωσης των τοπικών ιατρικών συλλόγων».

«Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζήτησε από τον υπουργό Υγείας να υπογραφεί άμεσα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και όχι ατομικές. Τα 2.000 ευρώ είναι επικοινωνιακά κερασάκια. Βάζοντας ένα ποσό μήπως χάνουμε την ουσία για να αποποιηθούμε της ευθύνης ;Το ποσό θα έπρεπε να είναι κλιμακωτό με βάση την εμπειρία κάθε γιατρού , όπως γίνεται στις εφημερίες.»

«Υπάρχει ανάγκη για στοχευμένες προσλήψεις, υπάρχουν διαφορετικές ανάγκες σε κάθε ΥΠΕ » ενώ σύμφωνα με την πρόταση που διατύπωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, οι ιδιώτες γιατροί που θα συνδράμουν στο ΕΣΥ, θα είναι διαφόρων ειδικοτήτων, αλλά με εστίαση στις ειδικότητες αιχμής για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Η πρόταση του υπουργού αναφέρεται σε συμβάσεις για 6 μήνες με δυνατότητα επέκτασης για άλλους 6 μήνες. Μηνιαίες αμοιβές 2000 ευρώ αφορολόγητα, καθώς και αμειβόμενες εφημερίες.

Πλήρη ή μερική απασχόληση. Αμοιβές για επίσκεψη κατ’ οίκον, καθώς και αμοιβές για τηλεσυμβουλευτική.

Ο κ. Τσεβεκίδης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην χρήση νέων τεχνολογιών όπως το drive through, αλλά και στην ανάγκη αποκέντρωσης με τοπικό συντονιστικό. Ήδη γίνεται μια οργανωμένη προσπάθεια ενημέρωσης των μαθητών στα σχολεία μέσα από ένα άτυπο συντονιστικό γονέων.

Ιωάννα Παπαδημητρίου