Ο φωτογραφικός φακός του sooc και του Θωμά Γιωτόπουλου ανηφόρισε για τη Φλώρινα και κατέγραψε την περιοχή των Πρεσπών, ντυμένη στα λευκά, σε ένα άκρως μαγικό, χειμωνιάτικο τοπίο.

Στη βορειοδυτική εσχατιά της Ελλάδας, οι λίμνες των Πρεσπών στην περιοχή της Φλώρινας αποτελούν ένα μαγικό τοπίο κάθε εποχή, με μοναδική ομορφιά, βιοποικιλότητα και γραφικά χωριά.

Φτάνοντας στην περιοχή από τη Φλώρινα, είτε την Καστοριά, πρώτα θα αντικρίσετε τη Μικρή Πρέσπα και τη διασταύρωση αριστερά για το χωριό Μικρολίμνη. Στα δεξιά βρίσκονται τα χωριά Λευκώνας, Καλλιθέα και Πλατύ, ενώ στη συνέχεια, στην επόμενη διασταύρωση θα δείτε τον Λαιμό και τον Άγιο Γερμανό. Στα αριστερά ο δρόμος οδηγεί προς τη Μεγάλη Πρέσπα, τους Ψαράδες, τον Άγιο Αχίλλειο, την Πύλη και το Βροντερό. Τα πιο γνωστά και ανεπτυγμένα χωριά των Πρεσπών είναι οι Ψαράδες και ο Άγιος Γερμανός, στα βορειοδυτικά και τα βορειοανατολικά της Μικρής Πρέσπας αντίστοιχα.

Αν βρεθείτε ποτέ εκεί μην παραλείψετε να θαυμάσετε το τοπίο κάνοντας βαρκάδα στις λίμνες με τις πλάβες, τις χαρακτηριστικές βάρκες, και να επισκεφτείτε τα απομονωμένα ασκηταριά, αλλά και το «τριεθνές», το σημείο δηλαδή όπου τα νερά της Μεγάλης Πρέσπας ορίζουν τα σύνορα των τριών κρατών που την μοιράζονται.

Να σημειώσουμε ότι η περιοχή έχει ανακηρυχθεί Εθνικός Δρυμός από το 1974 και αποτελεί τον μεγαλύτερο εθνικό δρυμό στην Ελλάδα, με έκταση 250 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το 2009 ο Εθνικός Δρυμός Πρεσπών αντικαταστάθηκε από μια ευρύτερη του 1974 προστατευόμενη περιοχή συνολικής εκτάσεως 327 τ.χλμ., το Εθνικό Πάρκο Πρεσπών. Βιότοποι, υγρολίβαδα, υποαλπικά και αλπικά λιβάδια, δασικές εκτάσεις είναι τα χαρακτηριστικά του τόπου όπου φωλιάζουν οι πελεκάνοι, με έναν από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς Αργυροπελεκάνου, ο χρυσαετός, η Κενταύρια της Πρέσπας που δεν υπάρχει αλλού στον κόσμο και μια πλούσια χλωρίδα και πανίδα, με περίπου 1400 είδη φυτών, περίπου 260 είδη πουλιών, 45 είδη θηλαστικών, πάνω από 20 είδη ψαριών και ερπετών.

Δείτε την περιοχή πώς είναι αυτές τις ημέρες, ντυμένη στα λευκά και οργανώστε το επόμενό σας ταξίδι προς τα εκεί, για την υπέρτατη επαφή με τη Φύση.

 

Πηγή:clickatlife.gr