Χρήστος Ελευθερίου: Έργο πνοής τα ψηφιακά υδρόμετρα

Ο δήμαρχος Σερβίων Χρήστος Ελευθερίου στο δημοτικό συμβούλιο της Τρίτης μίλησε για τις μεγάλες καταστροφές στο Τρανόβαλτο και τις καθιζήσεις στο Τριγωνικό. Εντάχθηκε ο δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και θα γίνει καταγραφή των ζημιών, όπως είπε.

Για το δίκτυο ύδρευσης για Κρανίδια και Αυλές υπάρχει έργο 1,5 εκ ευρώ, ενώ τα δυο μεγάλα έργα στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης ήδη εκτελούνται για αγροτική οδοποιία και για υδρόμετρα και τηλεμετρία. Έχουν παραγγελθεί τα ψηφιακά υδρόμετρα καταρχήν σε Ελάτη και στο Μεταξά.

Μεγάλο πρόβλημα παραμένει το αντιπλημμυρικό των Σερβίων, αλλά από τις 15 Σεπτεμβρίου θα κλείνουν οι τρύπες. Πολλά έργα πήγαν πίσω λόγω των υψηλών τιμών σύμφωνα με όσα είπε ο δήμαρχος.

Τα έργα πυρασφάλειας στα σχολεία και το έργο στα Μπουχάρια προχωράνε. Αναζητείται λύση για τη διαρροή στον Πολύρραχο, το νερό χάνεται, το πρόβλημα είναι στη σύνδεση Τριγωνικού -Πολυρράχου, αλλά ακόμα δεν επιλύθηκε.

Για τις ασφαλτοστρώσεις λέχθηκε ότι δεν έφταναν τα χρήματα για όλες τις κοινότητες, τώρα με χρήματα από τον πόρο μπορεί ο δήμος να πάρει ένα αξιοσέβαστο ποσό για τους δρόμους.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για το έργο πνοής 6,5 εκ με τα ψηφιακά υδρόμετρα .Θα φαίνονται οι διαρροές, θα γίνει πλήρη καταγραφή του δικτύου, δεν θα γίνονται μετρήσεις, όλα θα γίνονται αυτόματα μέσω συστήματος. Οι 800.000 ευρώ θα πέσουν στο 1/3, θα γίνεται μια επανάσταση, δεν θα υπάρχει σπατάλη.

Φυσικά δεν έλειπαν οι αντεγκλήσεις, οι διακοπές του συμβουλίου λόγω υψηλών τόνων και λογομαχιών και οι έντονοι διάλογοι που δεν αρμόζουν σε δημοτικά συμβούλια. Ο κ. Ζάκης σε παρέμβασή του εξήγησε ότι δεν ο δήμαρχος και ο πρόεδρος οφείλουν να απαντούν με κόσμιο τρόπο και η ευθύνη για το κλίμα που δημιουργείται ανήκει στο δήμαρχο προσωπικά.

Για τις ΑΠΕ στην θέση Δοβρά

Λόγος έγινε από το Βασίλη Κωνσταντόπουλο για την περιοχή Δοβρά, το μεγαλύτερο βοσκότοπο της περιοχής που θα καλυφθεί με φωτοβολταϊκά. Στερούνται πολύτιμες εκτάσεις και από κτηνοτρόφους άλλων κοινοτήτων στις δηλώσεις στον ΟΣΔΕ και υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις στην πανίδα που έχει χαρακτηριστεί καταφύγιο άγριας ζωής, όπως ανέφερε ζητώντας να γίνει διαχειριστική μελέτη βοσκότοπου. Για τις δημόσιες δασικές εκτάσεις πρότεινε να ασκηθούν προσφυγές εναντίον των αποφάσεων. Για τα ΕΛΠΕ με τα 500 στρέμματα με τα 40 μεγαβάτ θα υπάρχουν ανταποδοτικά, ενώ για τα 181 δεν θα υπάρχει κανένα, εξήγησε.

Ο πρόεδρος του Μεταξά τόνισε ότι είναι γνώστης αυτών των επενδύσεων, αλλά δεν έρχονται όλοι οι επενδυτές να συνδιαλλαγούν με τα κοινότητα. 10.000-15.000 στρέμματα είναι ο Δοβράς, τα ΕΛΠΕ με τα 500 στρέμματα είναι σε άγονη περιοχή, τα πολλά πάρκα είναι ιδιοκτησίες. Έρχεται εταιρεία που ζητά να τα αγοράσει με 1.500 ευρώ το στρέμμα, τιμές δελεαστικές για τους ιδιοκτήτες. «2000 αιγοπρόβατα και 300 βοοειδή είναι στην περιοχή. Θεωρώ ένα έκτρωμα αυτό ασχέτως των ανταποδοτικών .Σε κάποιες περιοχές θα συναινέσουμε σε κάποιες όχι» ανέφερε ο πρόεδρος.

Ο δήμαρχος ανέφερε ότι αν υπάρχει και ένα αρνητικό αποτύπωμα στην περιοχή ο δήμος θα είναι αρνητικός. «Θα είμαστε εχθροί με όποιους δεν μας ρωτήσουν. Πριν κάνει οποιοδήποτε κάτι θα πρέπει να έρθουν εδώ να καταθέσουν τις προτάσεις τους και να γίνει διαβούλευση με τους τοπικούς. Ό,τι γίνεται με τη λογική του επιβάλλω θα μας βρουν απέναντι».

Ι.Π.

Πέντε Φ/Β των ΕΛ.ΠΕ. στην Καστανιά Σερβίων εντός καταφυγίου άγριας ζωής

Στο Καταφύγιο Άγριας Ζωής «Δοβρά Βάλτα» του αγροκτήματος Μεταξά δεσμεύονται 1.600 στρέμματα για φωτοβολταϊκό πάρκο