Πέντε βουλευτές του ΚΙΝΑΛ ρωτούν τους συναρμόδιους υπουργούς για τη στάση που τηρεί ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας σε πλειάδα ζητημάτων παραχώρησης δημοσίων εκτάσεων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων. Απαντούμε σε κάποια ερωτήματά τους.

Μετά από αιτήσεις της εταιρίας PHOTOVOLTAIC ENERGY M.I.K.E η Επιτροπή Δασολογίου Π.Ε. Κοζάνης χαρακτήρισε στις 3 Μαρτίου 2020 1.314 στρέμματα της περιοχής Μάνα Νερού της Μεσιανής του δήμου Σερβίων ως δασικές εκτάσεις. Στις 6 Μαΐου 2020, τρεις μήνες αργότερα δηλαδή η Επιτροπή Δασολογίου Π.Ε. Κοζάνης   συνεδρίασε πάλι μετά από αιτήσεις της ίδιας μονοπρόσωπης Ι.Κ.Ε. και αποφάσισε να χαρακτηρίσει ως δασικές εκτάσεις άλλα 646 στρέμματα στην ίδια περιοχή, συνολικά περίπου 2.000 στρέμματα.

Θυμίζουμε ότι τα φωτοβολταϊκά μπορούν να εγκατασταθούν σε δασικές εκτάσεις και όχι σε δάση και αναδασωτέες περιοχές. Για αυτό έρχεται η Επιτροπή Δασολογίου  της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας που αποτελείται από δασολόγους της περιοχής και ονοματίζει με βάση τη δασική νομοθεσία μια έκταση ως δάσος ή δασική. Η PHOTOVOLTAIC ENERGY M.I.K.E, με έδρα τα Γρεβενά  που αιτήθηκε για τα άνω 2.000 στρέμματα έχει διαχειριστή τον κ. Χρήστο Πετρόχειλο της Kiefer, όπως και οι τρεις εταιρείες των τριών κοριτσιών του κ. Βασίλη Μιχελάκη και της ανιψιάς του.

Με βάση αυτές τις δυο αποφάσεις της Επιτροπής Δασολογίου τη 10 και 20/2020 δόθηκαν και οι εγκρίσεις από το συντονιστή κ. Βασίλη Μιχελάκη για επέμβαση σε δημόσιες εκτάσεις για εγκατάσταση φωτοβολταικών πάρκων όχι μόνο στην άνω εταιρία και σε αυτές των κοριτσιών του, αλλά και σε δεκάδες ακόμα. Δηλαδή άλλη εταιρεία αιτείται για τον χαρακτηρισμό μιας έκτασης  και επωφελούνται πολλές, όπως η  AGC-GREEN ENERGY Μ.Ι.Κ.Ε, THENERGY Μ.Ι.Κ.Ε., EL REY HELIOS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, LYDIA GEO ENERGY Μ.Ι.Κ.Ε, FAMILY ENERGY Μ.Ι.Κ.Ε., ΘΑΛΕΙΑ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Μ.Ι.Κ.Ε,. VINERGY Μ.Ι.Κ.Ε κοκ. Με τις περισσότερες εγκρίσεις να αποφασίζονται παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς του 2020 και το Νοέμβριο της  ίδιας χρονιάς.

Συνημμένα η επιτροπή δασολογίου 10/20 και 20/20 και δύο εγκρίσεις επέμβασης σε δημόσια έκταση στην μια κόρη του και σε μια ακόμα Μ.Ι.Κ.Ε.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Δεκάδες εταιρείες στήνουν φωτοβολταϊκά στην περιοχή Μάνα Νερού της Μεσσιανής – Πώς γίνονται οι εκτάσεις δασικές για να τοποθετηθούν οι σταθμοί 

Αποκεντρωμένης εξουσιαστικής βίας ο λόγος – Πώς διώκονται οι αντιδρώντες, πώς τοποθετούνται οι προϊστάμενοι των τμημάτων 

«Μάνα Νερού» για τις τρεις κόρες του Βασίλη Μιχελάκη – Ο πατέρας παραχωρεί εκτάσεις για τα φωτοβολταϊκά τους

Πέντε βουλευτές του ΚΙΝΑΛ για το ρόλο του Βασίλη Μιχελάκη και την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος σε ζητήματα παραχώρησης δημοσίων εκτάσεων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων