Η ΟΜΑΔΑ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΥΣΑΝΔΡΟ ΡΗΓΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΗΣ

Κατασκευάζουν από την αρχή ένα μονοθέσιο αγωνιστικό formula, με στόχο να συμμετέχουν το καλοκαίρι του 2017 σε διαγωνισμούς ανά την Ευρώπη. Ο λόγος για μια φιλόδοξη και ταλαντούχα ομάδα φοιτητών του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, που αφιερώνει τον ελεύθερό της χρόνο σχεδιάζοντας από την αρχή και κατασκευάζοντας ένα formula student!

Η ομάδα συστάθηκε τον Οκτώβριο του 2014, με τη σκέψη, την ιδέα, να κατασκευάσουν έναν μονοθέσιο και απώτερο στόχο να συμμετέχουν στον Παγκόσμιο διαγωνισμό Formula Student . Στο στούντιο του ράδιοΛόγος βρέθηκαν οι φοιτητές των τμημάτων Μηχανολόγων Μηχανικών και Βιομηχανικού Σχεδιασμού του ΤΕΙ κ.κ.: Στέφανος Σταμούλης υπεύθυνος σχεδιασμού της Ομάδας, Γιάννης Τσιρέκας Υπεύθυνος Μηχανικού Τομέα , Μαρτίνος Δημήτρης υπεύθυνος management. Την ομάδα πλαισιώνουν και νέα μέλη, με στόχο να ξεκινήσει σύντομα η κατασκευή του μονοθέσιου, το οποίο θα δοκιμαστεί σε ευρωπαϊκές πίστες και όχι μόνο!

Η ομάδα των φοιτητών παραχώρησαν μια όμορφη συνέντευξη στον Λύσανδρο Ρήγα και το ράδιολόγος, στην οποία μίλησαν για το γέννημα της ιδέας να κατασκευάσουν μια formula, ποιες δυσκολίες συνάντησαν στο διάβα τους και ποιούς στόχους θέτουν! Εμείς να τους ευχηθούμε καλή επιτυχία.

motostudent

Απολαύστε τη συνέντευξή τους:

 

Πως γεννήθηκε η ιδέα για το project:

Στέφανος: Η σκέψη υπήρχε σαν μια παρέα φοιτητών, που μέσα από το πάθος για τον Μηχανοκίνητο Αθλητισμό σκέφτηκε, επινόησε και είπαμε να κάνουμε πραγματικότητα σχεδιάζοντάς το από την αρχή , από το μηδέν , με μια πολύ προσεκτική μελέτη και είπαμε να βάλουμε στόχο και να κατασκευάσουμε το μονοθέσιο, συμμετέχοντας  στους παγκόσμιους διαγωνισμούς formula student . Η ομάδα ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2014. Είχαμε σχεδιάσει πέρυσι το πρώτο αυτοκίνητο, αλλά λόγω έλλειψης budget, το εγχείρημα δεν προχώρησε. Φέτος, όμως, με τη στήριξη και του ιδρύματος αλλά και πολλών χορηγών , είμαστε σε θέση να πούμε ότι το αυτοκίνητο θα ολοκληρωθεί και η ομάδα θα συμμετέχει στους αγώνες.

car

Ως προς το μηχανικό κομμάτι, αυτό της κατασκευής, σε ποιο στάδιο είστε τώρα;

Γιάννης: Το στάδιο που βρισκόμαστε τώρα είναι τελειωμένο στο θεωρητικό κομμάτι, από πλευράς του σχεδιασμού του αυτοκινήτου. Ολοκληρώσαμε τις μελέτες, το σχεδιασμό, είμαστε έτοιμοι για την κατασκευή και το μόνο που μένει σε θέματα πρώτης κατασκευής είναι να τελειώσουμε με κάποιες αναλύσεις υλικών που θα μπουν πάνω στο όχημα. Έχουμε επιλέξει τον κατάλληλο κινητήρα  για τη χρήση που θέλουμε να κάνουμε στο όχημα, έχουμε μελετήσει πως θα αντιδράσει ο κινητήρας στις πιέσεις που θα του ασκήσουμε και είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε με το αυτοκίνητο, εφόσον εξελιχθούν όλα όπως πρέπει.

chassis

Υπάρχει ένα χρονικό περιθώριο που έχετε θέσει, ώστε να είστε έτοιμοι;

Γιάννης: Φυσικά έχουμε χρονικά όρια . Το όριο για την κατασκευή του αυτοκινήτου είναι 20 Ιανουαρίου.

Ευελπιστούμε ότι Απρίλιο με Μάιο θα είναι έτοιμο το αυτοκίνητο, ώστε να τρέξει τις κατάλληλες δοκιμές και ό,τι έχουμε σχεδιάσει να επιβεβαιωθεί και πάνω στο δοκιμή.

– Στέφανος: Ένα αυτοκίνητο πρέπει να δοκιμαστεί, να τεσταριστεί σε ανάλογες συνθήκες και μετά να τρέξει.
Υπήρξαν προβλήματα χρηματοδότησης; πως κινηθήκατε;

– Δημήτρης : Υπήρχαν στην αρχή κάποια οικονομικά προβλήματα, είχαμε τη στήριξη του ΤΕΙ αλλά δεν επαρκούσε για την ολοκλήρωση της κατασκευής. Φέτος υπάρχει και από το ΤΕΙ στήριξη αλλά και από χορηγούς και της τοπικής κοινωνίας και πανελλαδικές εταιρείες. Το ΤΕΙ μας βοήθησε ιδιαίτερα, ο κ. Μωραϊτης με τα ανταλλακτικά, αλλά και μεγάλες εταιρείες Θεσσαλονίκης και Αθηνών. Βρίσκουμε κι άλλους χορηγούς .

car33

Ποιοί είναι οι στόχοι και οι προοπτικές σας;

Στέφανος: Η ομάδα στοχεύει να συμμετέχει στο καλοκαίρι του 2017 στους διαγωνισμούς. Η ομάδα έχει πολλές επιλογές γιατί υπάρχουν πολλοί αγώνες. Κύριος στόχος είναι η συμμετοχή στον αγώνα της Γερμανίας , της Ουγγαρίας, ή της Ιταλίας και της Ουγγαρίας,. οι επιλογές υπάρχουν αρκεί να υπάρχουν τα χρήματα για να συμμετέχουμε και στις δύο. Η ομάδα θα συμμετέχει επίσης, σε πολλά event, στο pit Πάτρας και φυσικά στη ΔΕΘ. Επίσης, αν όλα πάνε καλά η ομάδα στοχεύει να κατασκευάσει και δεύτερο αυτοκίνητο, και τρίτο και όσα μπορούμε…

 

Είστε μια ομάδα παρέα που δημιουργεί ιστορία. Η παρέα αυτή μεγαλώνει;

Στέφανος: Το κλίμα είμαι πολύ φιλικό, στηρίζει ο ένας τον άλλον. Κάναμε καινούριο recruit με νέους φοιτητές από το ΤΕΙ.

Δημήτρης : Όλα αυτά στον ελεύθερο χρόνο μας, απογεύματα, Σαββατοκύριακα, αφού ο χρόνος μας είναι πιεσμένος.

Β.Σ.