Το φετινό κάλεσμα για να πάρουμε τα βουνά… προσωπικά

 

Πέρυσι τέτοιες ημέρες εγκατέλειψα τη λάβρα της πρωτεύουσας και μέσα σε μερικές ώρες βρέθηκα να απολαμβάνω τη δροσιά των 12 βαθμών Κελσίου στη Βοβούσα, στο Ανατολικό Ζαγόρι. Εκεί, ο φωτογράφος και καλός φίλος Καμίλο Νόλλας έχει στήσει από το 2015, μαζί με μια ωραία ομάδα νέων ανθρώπων, ένα εξαιρετικό φεστιβάλ.

Ο στόχος ήταν διπλός: αφενός ο θεσμός να εμφυσήσει πνοή στο καταπληκτικό χωριό καταγωγής του, στην καρδιά του εθνικού δρυμού της Βόρειας Πίνδου, που γνώριζε την απομόνωση, αφετέρου να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη για το φράγμα που περιόρισε τη ροή του Αώου. Είναι το ποτάμι που έδωσε το όνομά του στο χωριό, καθώς τα ορμητικά του νερά βοούσαν κάποτε, ενώ τώρα σχεδόν δεν ακούγονται. Το σύνθημα του φεστιβάλ είναι απλό: «Πάρτε τα βουνά προσωπικά».

Ο φωτογράφος Κ. Νόλλας με τους Κ. Δαγριτζίκο και Κρ. Κινγκ.
Μέσα σε αυτά τα πέντε χρόνια έγινε μια μεγάλη προσπάθεια, που ξαναζωντάνεψε τον τόπο, με δράσεις επικεντρωμένες στις χάρες του μεγάλου υψομέτρου και του μοναδικού περιβάλλοντος της Βοβούσας. Εκδρομές στην εξοχή και πεζοπορίες, εκθέσεις σε παλιές αποθήκες ξύλου ή σίτου, εργαστήρια στον καθαρό αέρα, προβολές, μουσικές βραδιές. Πέρυσι, επίτιμος καλεσμένος ήταν ο Αμερικανός Κρίστοφερ Κινγκ, που δόξασε το ηπειρωτικό μοιρολόι σε όλον τον κόσμο μέσα από το μπεστ σέλερ του, ενώ αποφάσισε να ζήσει μόνιμα στην Ελλάδα. Το θετικό με το φεστιβάλ δεν είναι μόνο το εκλεκτό πρόγραμμα, που ταιριάζει γάντι στο βουνό, αλλά το γεγονός ότι έχει φανατικούς φίλους, οι οποίοι κάθε χρόνο το περιμένουν πώς και πώς.

Εφέτος, λοιπόν, θα πραγματοποιηθεί από τις 29 Ιουλίου μέχρι τις 8 Αυγούστου. Σταχυολογώντας το πρόγραμμα, βρήκα ενδιαφέροντα τα εργαστήρια βοτανοθεραπείας, καθώς και τα ντοκιμαντέρ προφορικού λόγου από τον σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ κ.ά. Για γονείς και παιδιά υπάρχει επίσης κυνήγι τρούφας, με τους σούπερ εκπαιδευμένους σκύλους του TroufaClub, και βέβαια, γευσιγνωσία, όπου οι συμμετέχοντες θα απολαύσουν τους καρπούς του κυνηγιού.

Η Βασιλική Κατή, αν. καθηγήτρια στο τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Παν/ου Ιωαννίνων, θα μιλήσει για το τρίπτυχο βιοποικιλότητα – δρόμοι – αιολικά, με φόντο τα ελληνικά βουνά, και ο Στέφανος Λεβίδης, από τους περίφημους ForensicArchitecure, θα κάνει μια παρουσίαση για την αλληλεπίδραση κρατικής βίας και φυσικού περιβάλλοντος. Ο φετινός artist in residency είναι ο Παύλος Φυσάκης, ένας από τους φωτογράφους που αγαπάμε ιδιαίτερα στην «Κ», καθότι επί χρόνια συνεργάτης μας. Εφέτος γίνεται και αυτός Βοβουσιώτης και φωτογραφίζει τις αποθήκες του χωριού, από λαμαρίνα, ως φόρο τιμής στον περίφημο Γουόκερ Εβανς, που αποτύπωνε φωτογραφικά «αντιμνημεία». Πληροφορίες για συμμετοχή στο www.vovousafestival.gr.

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΟΥΡΝΑΡΑ-Kathimerini.gr