Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Κοζάνης ενημερώνει το κοινό αναφορικά με το νέο τρόπο υπολογισμού των συμμετοχών των ασφαλισμένων, ότι λόγω της κατάργησης της εξίσωσης της λιανικής τιμής ενός γενοσήμου με την τιμή αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ, πλέον και όλα τα γενόσημα επιβαρύνονται επιπλέον της ονομαστικής συμμετοχής (0%, 10%, 25%) η οποία προσδιορίζεται επί της τιμής αποζημίωσης του φαρμάκου.

Αυτό οδηγεί στον προσδιορισμό αυξημένης επιβάρυνσης για τους ασφαλισμένους σε πάρα πολλές περιπτώσεις σε σχέση με τον προηγούμενο υπολογισμό, παρά τις μειώσεις λιανικών τιμών που προηγήθηκαν.

Επιπλέον, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι οι αξίες των συμμετοχών στις συνταγές φαρμάκων, οι οποίες εκτελούνται στο Σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, προκύπτουν αυτόματα από το ηλεκτρονικό σύστημα, χωρίς τη δυνατότητα παρέμβασης από τον φαρμακοποιό.

Όλη αυτή η επιβάρυνση στη συμμετοχή προέκυψε από την εφαρμογή ενός ανενεργού παλιού νόμου που λάμβανε συνεχείς παρατάσεις στην εφαρμογή του.

Ο Π.Φ.Σ. ζήτησε από τον Υπουργό Υγείας να αλλάξει το νόμο για να αποφευχθούν οι μεγάλες επιβαρύνσεις στις συμμετοχές των ασφαλισμένων.

Η Πρόεδρος                                               Η Γραμματέας
Μαρία-Θηρεσία Χαραμή                       Μαρία Καρακωστάνογλου