Μικρή περίμενα με αγωνία τη Μεγάλη Πέμπτη, όχι τόσο για τα κόκκινα αυγά όσο γιατί αποκτούσα καινούρια παπούτσια, δώρο κάθε χρόνο του παππού μου. Τα συνόδευε πάντα με μια λαμπάδα σκαλιστή με χρυσό από το Μισκιάθκο κι ένα πρασινο πηλινο λαΐνι με μια κοκκόνα σκαλιστή επανω από τον τσουκαλά τον Μαμάτσιο.

Τη λαμπάδα την έβαζα στην άκρη και τη φύλαγα μέχρι το Μ. Σάββατο για την Ανασταση. Όσο για το λαΐνι ξεκινούσα αμέσως τις βόλτες μέχρι τ’ Νιουλη του πηγαδι για να φέρω φρέσκο γάργαρο νερό μ’ αυτό !

Η μεγάλη μου όμως χαρά ήταν τα καινουρια μου παπουτσια, λουστρινια η χρωματιστά με λουρακι που κούμπωνε στο πλάι.

Από τη χαρά μου, δεν τα αποχωριζόμουνα όλο το βράδυ, τα είχα διπλα μου στο μαξιλαρι και τα φορούσα όλο καμάρι την Μεγάλη Παρασκευή το πρωί, όταν με τη μάνα μου και τα αδέλφια μου πηγαιναμε να προσκυνησουμε τον Επιταφιο στην εκκλησία. Δεν τάβγαζα καθόλου όλη την ημέρα. Τα κρατούσα και στο προσκύνημα του Επιταφίου και στις τρεις εκκλησίες που πηγαινα με τις φίλες μου αλλά και στην περιφορά του Επιταφίου το βράδυ! Πιο πολυ προσεχα αυτά παρά τη λαμπάδα μου που κινδυνευε να καψαλισει τα μαλλιά των μπροστινών μου!

Αυτά θυμήθηκα παλι σημερα που σα γιαγιά ετοίμαζα και γω με τη σειρά μου τα πασχαλιάτικα δώρα των τριών εγγονών μου ! Πόσο όμως άλλαξαν οι καιροί ! Αντί για παπούτσια πια και λαμπαδες, οι σημερινές γιαγιάδες σκέφτονται πολύ τι δώρα να προσφέρουν στα εγγόνια τους, αφού όλα τα μικρά είναι χορτασμενα από χίλια δυο καλούδια, άσωτα ρουχα και παιχνιδια!

Παρά την πληθωρα των δώρων όμως, είναι ευτύχημα που υπάρχουν και στις μέρες μας ακόμα πράγματα απλά με διαχρονική αξία! Που μπορουν και προσφερουν χαρά σε μικρους και μεγάλους στην Ελλαδα, περισσοτερο όμως στους Έλληνες και στα Ελληνοπουλα του εξωτερικου! Κι αυτά φυσικά δεν είναι τίποτα άλλο παρά οι παραδοσιακές γευσεις και οι μυρωδιές του Πάσχα, οπως οι παραδοσιακες περδίκες, τα κόκκινα αυγά και τα τσουρέκια μας!

Αν σ’ αυτά προσθέσουμε και τις πολυ συμπαθητικες φιγούρες του Καραγκιοζη, του Μπαρμπα-Γιωργου και του κολλητήρι υπάρχουν πιο όμορφα δώρα για να θυμίσουν το Ελληνικο Πάσχα στα Ελληνοπουλα του Εξωτερικου;

Καλή Ανάσταση με τα εγγόνια δίπλα σας!

Πηγή fb:Φανή Φτάκα