Αυτοί είναι οι σύγχρονοι θεματοφύλακες της Κοζανίτικης αποκριάτικης παράδοσης στο Φανό Μπουγδανάθκα, που είχε την τιμητική του βραδιά χθες βράδυ. Η Βαγγελίτσα Γκιθώνα της παλιάς φρουράς του Φανού που χόρευιν μι τ’ μισάλα και του γκαργκούλι στου κεφάλι, δε πρόλαβιν να τα βγάλει φαίνιτι, από τς πουλλές πίτις που κουλούριασιν αυτέσια τς μέρις και ο Χρήστος Μακεδόνας, ο κορυφαίος σήμερα του Φανού στο τραγούδι.

Τραγουδιστής όλων των τραγουδιών του Φανού από τα κλέφτικα μέχρι τα μασκαραλίτκα με τη σωστή χροιά και τον ανάλογο τόνο, αφού από μικρό πιδί μαθήτιυσιν κοντά στην τρανή σχολή των τραγουδιστών του Φανού: Σάββα Τσιάρα, Νίκο Μπαντώλα, Ντίνο Σπάνο, Μανώλη Μπαντώλα και Νικολή Βούρκα , γα να μην πάμι ακόμα μακρύτιρα στον Χρήστο και Γιώργο Τσιάρα, στο Μιχάλη Μπηλιώνη (Χαλιούρα), στο Γιώργο Μπαντώλα, στο Γιάννη Τζάλια από τη Τζαμάρα και στο Θύμιο και τη Μαρία Τσιουκάρα. Τρεις γενιές τραγουδιστές, με δυνατές και ωραίες φωνές.

Επικουρικά του Χρήστου Μακεδόνα ήρθιν κι ου Τζήκας μόνους τ’ κι χουρίς τ’ άλογου αυτή τα φουρά, που έριξε λάδι στη φωτιά του Φανού με το ανεπανάληπτο μακαραλίτκου τραγούδι, τον εθνικό ύμνο των ξίτκων «Σαράντα μ… με κύκλωσαν»
Ο Φανός, παρά το χθεσινοβραδινό κρύο, είχε μεγάλη συμμετοχή κόσμου, κυρίως νεολαίας μαζί με πολύ κέφι. Ευτυχώς που η συναυλία της πλατείας με το Μανώλη Κουτσονάνο δε λειτούργησε αρνητικά στη συμμετοχή του κόσμου στο Φανό, όπως την προηγούμενη χρονιά, χάρη κυρίως και στην παρουσία μιας μεγάλης ομάδας φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων , υποτρόφων του ΙΚΥ ( Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών), για να μάθουν την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό.

Συγχαρητήρια στην καθηγήτρια κ. Φυλακτακίδου Αναστασία, Προισταμένη Δ/ νσης Πανεπιστημιακού Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που τους συνόδευε και τους έφερε στο Φανό, έναν από τους πιο ιστορικούς της Κοζάνης, για να μυηθούν με βιωματικό τρόπο στα τραγούδια της Αποκριάς.

Καλή Συνέχεια και στους άλλους Φανούς με χορό και τραγούδι

Πηγή : fb Φανή Φτάκα