Λύση στο πρόβλημα των αγροτών που πλήρωσαν 20% αυξημένα ασφάλιστρα ζητούν από την ηγεσία του ΕΛΓΑ σε επιστολή τους οι εκπρόσωποι των αγροτών της Νάουσας και του Βελβεντού.

Επίσης επανέρχονται στο αίτημά τους για αύξηση της τιμής αποζημίωσης του ΕΛΓΑ στα πλακέ (πλατύκαρπα) ροδάκινα και νεκταρίνια

Ο κ. Μάκης Αντωνιάδης, πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Αγροτών Νάουσας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «ζητάμε τον συμψηφισμό με τα ασφάλιστρα της επόμενης χρονιάς ή την επιστροφή των χρημάτων. Με την επιστολή μας έχει ενημερωθεί η ηγεσία του ΕΛΓΑ. Περιμένουμε να δοθεί μια λύση για το θέμα.

Επίσης έχουμε ένα ακόμη πρόβλημα με τις αποζημιώσεις στα πλατύκαρπα ροδάκινα και νεκταρίνια. Έχουν μεγαλύτερο κόστος καλλιέργειας σε σχέση με τις άλλες ποικιλίες ροδάκινων και νεκταρινιών. Ο ΕΛΓΑ όμως τα αποζημιώνει με την ίδια αξία αν και η εμπορική τους τιμή είναι από 2,5 έως 3 φορές υψηλότερη σε σχέση με τις υπόλοιπες ποικιλίες».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βελβεντού κ. Βασίλης Τζουράς, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «είναι θετικό ότι ο ΕΛΓΑ αποζημίωσε στο 100% ασφαλιζόμενης αξίας τους αγρότες. Όμως κάποιοι πλήρωσαν περισσότερα χρήματα και θα πρέπει να τους επιστραφούν. Πρέπει να καταλάβει ο Οργανισμός ότι με αυτή την απόφασή του διαχωρίζει τους παραγωγούς και κάποιοι έχουν αδικηθεί.

Επίσης εδώ και δύο χρόνια έχουμε ενημερώσει την ηγεσία του ΕΛΓΑ ότι πρέπει να αλλάξει η αξία αποζημίωσης στα πλακέ ροδάκινα. Έχουμε στείλει από πέρσι τις τιμές και τις γνωρίζει η διοίκηση του Οργανισμού. Δεν μπορεί να αποζημιώνει με 33 λεπτά τα κανονικά ροδάκινα και τα πλακέ. Θα πληρώνουμε αυξημένα ασφάλιστρα αλλά ζητάμε και υψηλότερες αποζημιώσεις για αυτές τις ποικιλίες».

Η επιστολή που έστειλαν ο Ενιαίος Σύλλογος Αγροτών Νάουσας και ο Αγροτικός Σύλλογος Βελβεντού αναφέρει τα εξής:

«Πρώτα από όλα χαιρετίζουμε την ολοκλήρωση της καταβολής των αποζημιώσεων από τον καταστροφικό παγετό της άνοιξης μέσα στις προθεσμίες που εξαγγείλατε χάρη στην συμβολή των γεωπόνων εκτιμητών του ΕΛΓΑ.

Παρατηρήθηκε το γεγονός ότι κάποιοι αγρότες αποζημιώθηκαν στο 100% ασφαλιζόμενης αξίας χωρίς να έχουν καταβάλει το +20% στα ασφάλιστρα τους. Αυτό φυσικά προέβλεπε η σχετική τροπολογία που σωστά κατέθεσε ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης.

Η τροπολογία κατατέθηκε το φθινόπωρο αυτό ειχε σαν αποτέλεσμα κάποιοι συνάδελφοι αγρότες να δηλώσουν το +20% (δηλαδή πλήρωσαν 20% αυξημένα ασφάλιστρα) κατά τη δήλωση ΟΣΔΕ που έγινε την άνοιξη κάνοντας χρήση του δικαιώματος που προβλέπεται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Για το λόγο αυτό επειδή δεν μπορεί να ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά πρέπει να δρομολογήσετε την επιστροφή των χρημάτων στους αγρότες που έχουν δηλώσει το +20%.

Επίσης επανερχόμαστε στο αίτημα που δύο φορές έχουμε κάνει (Αγροτικοί Σύλλογοι Νάουσας και Βελβεντού) σχετικά με τα ασφάλιστρα και την τιμή αποζημίωσης για τα πλατύκαρπα ροδάκινα και νεκταρίνια. Οι εμπορικές τιμές των εν λόγω προϊόντων είναι από 2,5 έως 3 φορές ακριβότερα, από τα αντίστοιχα».

Παϊσιάδης Σταύρος
Πηγή:agrotypos.gr