Την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου συνεχίστηκε η εκδίκαση της υπόθεσης της Χρυσούλας Βλάχου, η οποία απεβίωσε στις 23 Αυγούστου 2010. Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Φλώρινας είχε καταδικάσει ως ένοχο το σύζυγό της στις 16 Ιανουαρίου 2017 μετά την άσκηση ποινικής δίωξης το 2013, τρία χρόνια μετά το θάνατό της. Η αρχική αιτία του θανάτου της από πτώση εξετάζεται πια ως μια στυγερή πράξη δολοφονίας με κατηγορούμενο τον πρώην σύζυγό της.

Στο Μικτό Ορκωτό της Κοζάνης την Τρίτη κατέθεσαν τα αδέλφια της άτυχης Χρυσούλας, οι οποίοι κατηγορηματικά δήλωσαν ότι ο κατηγορούμενος σύζυγός της είναι και ο διαπράξας το έγκλημα. Λέχθηκε από τα αδέλφια ότι ο κατηγορούμενος ήταν βίαιος, χτυπούσε την Χρυσούλα και γενικότερα η ζωή του ζευγαριού ήταν απομονωμένη από τον κοινωνικό περίγυρο, χωρίς να διατηρούν επαφές με κανέναν. Το ψυγείο του σπιτιού τους ήταν μονίμως άδειο, δεν υπήρχε φαγητό ούτε θέρμανση. Λόγος έγινε και για την ψυχρότητα του κατηγορούμενου τόσο στην κηδεία, όσο και στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί ανακοίνωσαν και το θάνατο.

Έγινε ιδιαίτερη αναφορά στις εντολές της αστυνομίας να καθαριστούν τα αίματα στο σπίτι με το ερωτηματικό να πλανάται για ποιο λόγο δεν μπήκε το εγκληματολογικό για περαιτέρω έρευνα. Στο νεκροτομείο ένας εκ των αδελφών είδε την Χρυσούλα με μαυρισμένο μάτι, μια ουλή όπου φαινόταν τα κόκαλα και τρία χτυπήματα στο ίδιο σημείο χωρίς επιπλέον μώλωπες στο υπόλοιπο σώμα. Συγκλονιστικές ήταν οι μαρτυρίες όσων είδαν τα αποτυπώματα της πράξης με χαρακτηρισμούς όπως «κρανίου τόπος, θάλασσα αίματος».

Μαζί με το ζευγάρι έμενε και ένας εκ των αδελφών της Χρυσούλας, ο οποίος στην κατάθεσή του ανέφερε ότι είδε τον κατηγορούμενο να κάνει μαλάξεις στην Χρυσούλα τονίζοντας ότι δεν είχε καλέσει καν το ΕΚΑΒ, κάτι που έκανε ο ίδιος. Πήγε με τους αστυνομικούς στο σπίτι κατόπιν, αλλά δεν τον άφησαν να μπει μέσα. Κατόπιν ο κατηγορούμενος μετά την 23η Αυγούστου άλλαξε σπίτι, και διέμενε με την γυναίκα, με την οποία τώρα είναι παντρεμένος. Ο γάμος έγινε τρία χρόνια μετά το θάνατο της Χρυσούλας Βλάχου. Το παιδί του ζευγαριού έμενε με τη γιαγιά, τη μητέρα του κατηγορούμενου.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από την υπεράσπιση για τυχόν χρήματα που είχε ο κατηγορούμενος κι έκρυβε, κάτι το οποίο γνώριζε το συγγενικό του περιβάλλον. Μάλιστα λέχθηκε υποθετικά ότι μπορεί να υπήρξε και ληστεία και κάποιος να χτύπησε την Χρυσούλα. Επίσης τονίστηκε ότι ο κατηγορούμενος έγινε εγγυητής σε κάποιον αδελφό, χάρισε μια τραπεζαρία σε άλλον, ένα μπουφάν σε κάποιον ανιψιό.

Να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο ότι η υπεράσπιση ζήτησε την εκταφή της γυναίκας σε προηγούμενη δίκη για να εξακριβωθεί με νέα ιατροδικαστική εξέταση αν υπήρξε φόνος, κάτι που δεν πείθει την πολιτική αγωγή, αφού θεωρεί τις παρούσες ενδείξεις απόλυτα ικανοποιητικές για την απόδοση κατηγορίας.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 26 και 27 Φεβρουαρίου 2019.

Ιωάννα Παπαδημητρίου