Υπογράφτηκε η σύμβαση κατασκευής του αρδευτικού δικτύου Πρεσπών (ΑΔΑ: Ψ7ΚΖ4653ΠΓ-ΒΘ5) μεταξύ του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης και του αναδόχου που είναι η εταιρεία ΙΝΤΡΑΚΟΜ Κατασκευές (ΙΝΤΡΑΚΑΤ). Πρόκειται για το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο που έγινε ποτέ στην Πρέσπα με προϋπολογισμό μελέτης : 20.300.000€ και ύψος σύμβασης 9.946.220,04€ το οποίο περιλαμβάνει την αλλαγή του αρδευτικού δικτύου στον κάμπο των Πρεσπών με νέο, με σωλήνες υπό πίεση, κατάλληλο για στάγδην άρδευση.

Το έργο διαμορφώθηκε σαν όραμα και αίτημα της περιοχής των Πρεσπών από τη δεκαετία του 2000, ενώ η μελέτη του ανατέθηκε το 2013 και ολοκληρώθηκε το 2017. Εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης τον 2019 λαμβάνοντας την μεγαλύτερη βαθμολογία από όλα τα προτεινόμενα έργα του μέτρου 4.3.1 «Υποδομές εγγείων βελτιώσεων» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020» ενώ ήταν από τα πρώτα που δημοπρατήθηκαν στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο.

Το έργο στοχεύει στην καλύτερη εκμετάλλευση φυσικών πόρων εξασφαλίζοντας μείωση κατανάλωσης νερού κατά 46% αλλά και μείωση της επιβάρυνσης της Μικρής Πρέσπας από λιπάσματα και φυτοφάρμακα. Ταυτόχρονα, με βάση την γεωργοοικονομική μελέτη του έργου, με την λειτουργία του νέου αρδευτικού αναμένεται να αυξηθεί η ακαθάριστη αξία παραγωγής στην αρδευόμενη έκταση κατά 1,5 εκ. € (ποσοστό αύξησης 17.54%) και το οικογενειακό γεωργικό εισόδημα των εκμεταλλεύσεων κατά 1,23 εκ.€ (ποσοστό αύξησης 23%).

Το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του έργου είναι 36 μήνες και κατά τη διάρκειά της ο ανάδοχος είναι υποχρεωμένος να εξασφαλίζει την λειτουργία του παλιού αρδευτικού ώστε συνεχίζεται απρόσκοπτα οι καλλιέργειες.

Ο Δήμαρχος Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης δήλωσε σχετικά: «Πιάσαμε ένα ακόμα ορόσημο σε έναν μακρύ δρόμο από την σύλληψη μέχρι την υλοποίηση του πιο σημαντικού γεωργικού-περιβαλλοντικού έργου στις Πρέσπες το οποίο θα βοηθήσει τους αγρότες μας να καλλιεργούν πιο αποδοτικά τα χωράφια τους και να βελτιωθεί η κατάσταση των υδάτων στην Μικρή Πρέσπα.

Ταυτόχρονα, η κοινωνία μας θα έχει ένα σημαντικό εργαλείο για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από την κλιματική κρίση που για μια ακόμα χρονιά μας δείχνει τα δόντια της. Θέλω να τονίσω ότι η απρόσκοπτη ωρίμανση, χρηματοδότηση και τώρα πλέον υλοποίηση του έργου αυτού είναι αποτέλεσμα πολύχρονων προσπαθειών όλων μαζί των φορέων των Πρεσπών που ένωσαν τις δυνάμεις τους για ένα κοινό σκοπό. Όλοι μαζί το πετύχαμε αυτό και όταν είμαστε όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα! Θέλω να ευχαριστήσω από την καρδιά μου την πολιτική ηγεσία του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης, που είναι ο κύριος του έργου, γιατί κράτησε όλες τις δεσμεύσεις της και τήρησε το χρονοδιάγραμμα μέχρι τη σύμβαση παρά τα προβλήματα που αναπόφευκτα δημιούργησε στις υπηρεσίες του υπουργείου η πανδημία!».