Για την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ, του κέντρου θεραπείας εξαρτημένων ατόμων, ορίζοντας στη διοίκηση άτομα επιλογής της τοποθετήθηκε το δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας 4 Νοεμβρίου. Οι εκπρόσωποι των πολιτικών παρατάξεων κατά συντριπτική πλειοψηφία εξέφρασαν τη στήριξη τους στους αγώνες του ΚΕΘΕΑ να αποκτήσει ξανά το δικαίωμα να ορίζει την ηγεσία του χωρίς την παρέμβαση της κυβέρνησης με το να ταχθούν υπερ της εισήγησης για την έκδοση ψηφίσματος που θα καταδικάζει αυτή την απόφαση της κυβέρνησης.

Ο δήμαρχος κ. Λάζαρος Μαλούτας επικρότησε την επιτυχημένη πορεία του κέντρου και δήλωσε πως θα ταχθεί υπερ της συνέχισής της. Οι εκπρόσωποι της Λαϊκής Συσπείρωσης, κ Νόντας Στολτίδης και κα Δώρα Δημαράκη, που έθιξαν το θέμα και στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, εξέφρασαν τη στήριξη τους στο αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ υπογραμμίζοντας πως για την όποια υπόνοια για τον οικονομικό έλεγχο του κέντρου υπάρχουν οι ορκωτοί λογιστές που είναι υπεύθυνοι.

Καθοριστική ήταν η παρέμβαση του κ. Νίκου Τσακμάκη, επιστημονικού υπευθύνου στους «Ορίζοντες», που μίλησε και ως γνώστης γύρω από τα θέματα του ΚΕΘΕΑ. Το αυτοδιοίκητο, τόνισε, έχει ισχυρό συμβολικό χαρακτήρα για τα άτομα που τελούν υπό θεραπεία στο κέντρο. Αυτό γιατί η διοίκησε εκλέγεται από πρώην εξαρτημένα άτομα δίνοντας τους τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων, τους γονείς τους και εργαζομένους του κέντρου.Επίσης, σημείωσε πως δεν έχει ακουστεί κάτι για ατασθαλίες στο κέντρο, μιας και εκείνο χρηματοδοτείται από το κράτος με 20 εκατομμύρια ευρώ.

Και ο κ. Λευτέρης Ιωαννίδης, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, προέβαλε τη στήριξη για το αυτοδιοίκητο του κέντρου τονίζοντας την επίτευξη της καλής διοίκησης όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας του. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και ο κ Ευάγγελος Σημανδράκος, αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών, και ο εκπρόσωπος της Μετάβασης, κ. Κυριάκος Μιχαηλίδης σημειώνοντας πως όποια ένσταση είχε για τη μη εκπροσώπηση του κράτους στη διοίκηση του κέντρου εξαλείφθηκε ακούγοντας για το συμβολικό χαρακτήρα που έχει για τα εξαρτημένα άτομα από τον κ. Τσακμάκη.

Άρνητικη στάση κράτησε ο κ. Φώτης Κεχαγιάς, εκπρόσωπος της Δύναμης Προοπτικής, μη συμφωνώντας να ψηφίσει το ψήφισμα καθώς πιστεύει πως θα πρέπει το κράτος να συμμετάσχει στη διοίκηση του κέντρου και να ελέγχει τις δαπάνες λόγω των χρημάτων που δίνει γι’ αυτό.

Φ.Μ.