Το ΥΠΕΝ εξάντλησε κάθε περιθώριο προτού εισηγηθεί τη λύση της μίσθωσης του δημόσιου λιγνιτωρυχείου Αχλάδας, όπως τονίζεται σε απάντηση στη Βουλή μετά από ερώτημα που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση προειδοποίησε σχετικά ότι τα λιγνιτωρυχεία Αχλάδας τροφοδοτούν τον ΑΗΣ Μελίτης που είναι η πλέον σύγχρονη από τις υφιστάμενες εν λειτουργεία λιγνιτικές μονάδες. Δεδομένης της σημασίας των λιγνιτικών μονάδων στην τρέχουσα χρονική συγκυρία, γίνεται αντιληπτός ο ρόλος που παίζει το εν λόγω ορυχείο.

Από την πλευρά του, το υπουργείο τονίζει ότι ​η αρμόδια υπηρεσία μόλις έλαβε γνώση από την οικεία ΔΟΥ ότι βασικοί όροι – κυρίως επί της πληρωμής οφειλομένων μισθωμάτων – της σύμβασης μίσθωσης του δημόσιου λιγνιτωρυχείου Αχλάδας παραβιάζονταν κατ΄ εξακολούθηση, για συνεχόμενα έτη, ενημέρωσε επανειλημμένως την μισθώτρια – εκμεταλλεύτρια εταιρεία ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΑ ΑΧΛΑΔΑΣ Α.Ε. για τις νόμιμες επιπτώσεις της παραβίασης αυτής, η οποία θα επέφερε την έκπτωσή της από τα μισθωτικά της δικαιώματα.

Μόνο αφού εκείνη δεν ανταποκρίθηκε, για πολύ μεγαλύτερο των 9 (6+3) μηνών συνολικό διάστημα που προέβλεπε η σύμβαση, η υπηρεσία εισηγήθηκε τη λύση της μίσθωσης του δημόσιου λιγνιτωρυχείου Αχλάδας και την έκπτωσή της από τα μισθωτικά της δικαιώματα, εξαντλώντας δηλαδή προηγουμένως κάθε περιθώριο χρηστής διοίκησης και επιείκειας καθώς και διαφύλαξης της μεταλλείας της χώρας.

Επισημαίνεται δε ότι το ΥΠΕΝ σκεπτόμενο ακριβώς και τους εργαζόμενους και λοιπούς πληττόμενους από την ενδεχόμενη διακοπή λειτουργίας του λιγνιτωρυχείου, παρείχε προγενέστερα προτάσεις διεξόδου στη μισθώτρια, μεταξύ άλλων και την τροποποίηση της σύμβασης, στις οποίες εκείνη ουδέποτε ανταποκρίθηκε, εμμένοντας σε ανεδαφικές υποσχέσεις της περί παράδοσης εκατομμυρίων τόνων λιγνίτη.

Πηγή:energypress.gr