Το πρόγραμμα «Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 στην Δυτική Μακεδονία» παρουσιάστηκε επίσημα στην Π.Ε. Γρεβενών. Τα 10 εκ που θα δοθούν ως κεφάλαιο κίνησης στις επιχειρήσεις είναι συνάρτηση του τζίρου των 49 εκ της Π.Ε. Κοζάνης.

Ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης σημείωσε ότι πέρα από τα 10 αυτά εκατομμύρια , ήδη τρέχει ένα πρόγραμμα 4, 5 εκ για την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων. Την ερχόμενη περίοδο θα δοθούν άλλα 5, 5 εκ για τις επενδύσεις , ενώ από τα 45 εκατομμύρια με τα οποία συμμετείχε η Περιφέρεια στο κεντρικό ταμείο στήριξης της επιχειρηματικότητας έχουν ωφεληθεί 2.834 επιχειρήσεις και έχουν εκταμιευτεί 105, 4 εκ. Το ισοζύγιο είναι θετικό και στο σύνολο μαζί με δυο ακόμα προγράμματα στήριξης της επιχειρηματικότητας 2, 5εκ +2, 5 εκ δίνονται 70 εκ για τις επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας.

Ζητούμενο παραμένει η απορρόφηση των 10 εκατομμυρίων του νέου προγράμματος με τις αιτήσεις να έχουν ήδη ανοίξει και να ολοκληρώνονται ως τις 26 Οκτωβρίου. Είναι η πρώτη φορά που το ευρωπαϊκό περιφερειακό ταμείο ανάπτυξης χρηματοδοτεί κεφάλαιο κίνησης. Οι επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν οφείλουν να δραστηριοποιούνται ολόκληρο το 2019.

Ο κ. Σπύρος Σκοτίδας από το ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ αναφέρθηκε σε 8.600 δραστηριότητες , το 80% περίπου όλων των κλάδων που εντάσσονται στο εν λόγω πρόγραμμα ρευστότητας. Τα βαθμολογικά κριτήρια είναι αντικειμενικά και συνοψίζονται στα εξής:

1. 60% για την πτώση του τζίρου του τριμήνου Απριλίου -Ιουνίου 2019 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2020.

2. 25% για τις θέσεις εργασίας , τις ετήσιες μονάδες εργασίες (Ε.Μ.Ε.) του τριμήνου

3. 15% για την κερδοφορία του έτους

Οι αυτοαπασχολούμενοι χάνουν τους 25 βαθμούς του δεύτερου κριτηρίου, αλλά επειδή δεν υπάρχει βάση βαθμολόγησης θα εγκριθούν όσες αιτήσεις χωράνε στα 10 εκ. Εγκρίνεται το 50% των εξόδων της επιχείρησης το 2019 από 5.000 € κατ’ ελάχιστο έως 40.000 € το μέγιστο ποσό. Επίσης το ποσό της επιχορήγησης θα πρέπει να εμφανιστεί στην φορολογική δήλωση της επόμενης χρονιάς. Όσον αφορά πιθανή αύξηση του προϋπολογισμού γίνονται συζητήσεις για αναθεώρηση του προγράμματος, χωρίς να υπάρχει κάποιο δεδομένο.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Τεράστιο το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων στη Δυτική Μακεδονία για δωρεάν κεφάλαιο κίνησης- Δεν φτάνουν τα 10 εκ.

Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 στην Δυτική Μακεδονία