Η πιο συνηθισμένη μυκητολογική ασθένεια που προσβάλλει και εξασθενεί τα φυτά της τριανταφυλλιάς είναι το ωίδιο. Εμφανίζεται κυρίως την περίοδο της άνοιξης, στην επιφάνεια των φύλλων της τριανταφυλλιάς. Είναι λευκή αλευρώδη σκόνη σαν χνούδι που εξαπλώνεται και στα μπουμπούκια.

Για την αντιμετώπιση του ωιδίου της τριανταφυλλιάς, αποφεύγουμε καταρχήν τη φύτευση της τριανταφυλλιάς σε σκιερά μέρη. Επίσης, οι πυκνές φυτεύσεις τριανταφυλλιάς δημιουργούν συνθήκες κακού αερισμού που ευνοούν την εξάπλωση της ασθένειας του ωιδίου. Παράλληλα, αποφεύγουμε τη διαβροχή των φύλλων της τριανταφυλλιάς στους κήπους, όταν ποτίζουμε με λάστιχο, καθώς και σε κήπους με γκαζόν όπου δεν είναι καλά ρυθμισμένο το αυτόματο πότισμα. Η κατάλληλη μέθοδος ποτίσματος της τριανταφυλλιάς είναι η άρδευση με σταγόνες για να την προστατέψουμε από την ανάπτυξη του μύκητα.

Για την καταπολέμηση του ωίδιου της τριανταφυλλιάς, αφαιρούμε και απομακρύνουμε τα προσβεβλημένα τμήματα της τριανταφυλλιάς και όλα τα πεσμένα φύλλα της που αποτελούν εστίες μόλυνσης της ασθένειας . Παράλληλα, σκονίζουμε τις τριανταφυλλιές με θειάφι ανά 15 μέρες στα φύλλα και γύρω από τη ρίζα. Ενώ παράλληλα υπάρχουν στο εμπόριο βιολογικά αλλά και συμβατικά γεωργικά φάρμακα. Η εφαρμογή πρέπει να γίνεται τις απογευματινές ώρες, όταν δεν έχει έντονη ηλιοφάνεια και χαμηλότερες θερμοκρασίες .

Γρηγοριάδης Ιωάννης Γεωπόνος Α.Π.Θ.

Τριών Δέντρων & Γκερτσου έναντι Αγ. Κωσταντίνου

τηλ.2461021010 & 6977649464