Μπορεί η πανδημία να καθιστά για άλλη μια χρονιά αδύνατη την πραγματοποίηση αποκριάτικων εκδηλώσεων, μπορεί η διάθεση μας να μην είναι η καλύτερη λόγω της επικαιρότητας, μπορεί ο καιρός να μην μας κάνει τη χάρη και η άνοιξη να αργεί… αλλά ευτυχώς η φύση δεν χρειάζεται καλλωπισμούς, έχει κάθε εποχή τη δική της ομορφιά και είναι πάντα εκεί πρόθυμη να γίνει το καταφύγιό μας!

Και σαν τη φύση των Γρεβενών δύσκολα βρίσκεις!

Μέσα στον Μάρτιο έχεις δύο τριήμερα, δύο ευκαιρίες να την ανακαλύψεις!

Χειμωνιάτικο τοπίο | Photo Credit: Ζιούτης Λευτέρης

Θέα από ψηλά | Photo Credit: Δημητριάδης Γιώργος

Ανακάλυψε την ατελείωτη ομορφιά του βουνού, στο Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας! Η Βασιλίτσα θεωρείται ένα από τα καλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας, λόγω της φυσικής ομορφιάς των πιστών της, της ποσότητας και της εξαιρετικής ποιότητας χιονιού! Αν κάνεις σκι και σνόουμπορντ, απόλαυσέ το! Αν όχι, φρόντισε να κάνεις μια εναέρια βόλτα με τον τριθέσιο και στη συνέχεια με τον διθέσιο αναβατήρα. Η αίσθηση που έχεις ανεβαίνοντας στην πλαγιά με τον διθέσιο είναι μοναδική!

Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας | Photo Credit: Δημητριάδης Γιώργος

Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας | Photo Credit: Δημητριάδης Γιώργος

Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας | Photo Credit: Χιονοδρομικός Ορειβατικός Σύλλογος Γρεβενών

Μόλις κατέβεις, πιες κάτι ζεστό στα σαλέ του χιονοδρομικού και αφέσου στο οικογενειακό κλίμα που επικρατεί μεταξύ των επισκεπτών του βουνού! Φτάνει η ώρα να κατέβεις πιο χαμηλά. Χωριά με ξενώνες και ταβέρνες θα βρεις πολλά στον δρόμο σου και μπορείς να δοκιμάσεις την τοπική κουζίνα!

Η φιλοξενία των ντόπιων μπορεί να μη σε αφήνει εύκολα να φύγεις αλλά είναι τόσα πολλά αυτά που έχεις να δεις και τόσα τα μέρη να περιπλανηθείς. Χωριά πολλά και γραφικά, απλωμένα σε όλο τον νομό, τα βλαχοχώρια, τα χωριά του Όρλιακα με τη χαρακτηριστική πετρώδη μορφή, τα μαστοροχώρια και άλλα χωριά πιο πεδινά, η Δεσκάτη και τα περίχωρά της! Είναι τόσες πολλές οι επιλογές!

Δεν είναι όμως μόνο τα χωριά, υπάρχουν πολλές εκκλησίες και μοναστήρια και ακόμη περισσότερα γεφύρια! Τα ξακουστά πέτρινα γεφύρια των Γρεβενών! Περιπλανήσου στα γεφύρια και γέμισε την κάρτα μνήμης του κινητού σου με φωτογραφίες.

Άγιος Νικόλαος, Περιβόλι | Photo Credit: Παπανίκος Στέργιος

Γεφύρι Δασυλλίου | Photo Credit: Λευτέρης Ζιούτης

Τα γεφύρια, όμως, δεν είναι μόνο για φωτογράφιση. Καιρού επιτρέποντος, τα γεφύρια είναι ιδανικά σημεία για πικ νικ! Προμηθεύσου τοπικές λιχουδιές, γέμισε το καλάθι σου με καλούδια και διάλεξε γεφύρι! Φτάσε εκεί, στρώσε την κουβέρτα σου, κλείσε τα μάτια και παραδώσου στους ήχους της φύσης. Το νερό στο ποτάμι κυλά, τα φύλλα θροΐζουν στο αεράκι, τα πουλιά κελαηδούν. Ήχοι της φύσης για ηρεμία και ευζωία!

Εξόρμηση στο Γεφύρι του Ζιάκα, Φεβρουάριος 2022, Photo Credit: Δημητριάδης Γιώργος

Εξόρμηση στο γεφύρι του Αζίζ Αγά, Photo Credit: Δημητριάδης Γιώργος

Όσο είσαι στην περιοχή, έχεις την μοναδική ευκαιρία να δεις τους μεγαλύτερους χαυλιόδοντες στον κόσμο (με ρεκόρ γκίνες)! Σε περιμένουν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Μηλιά Γρεβενών!

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Μηλιά Γρεβενών | Photo Credit: Δημητριάδης Γιώργος

Όταν τελειώσει το τριήμερο να ξέρεις ότι όσα και αν είδες, θα έχεις πάρει μόνο μια πρώτη γεύση από την φύση των Γρεβενών και της Δεσκάτης. Τη Βάλια Κάλντα δεν την είδες, στο φαράγγι της Πορτίτσας δεν περπάτησες, το φαράγγι του Κλέφτη δεν το διέσχισες, στα ποτάμια δεν κολύμπησες, ράφτινγκ δεν έκανες, στις Μπάλτσες δεν πήγες, στο Καταφύγιο της Βουνάσας δεν έφτασες, τα δάση καταπράσινα δεν τα αντίκρισες, σε μονοπάτια δεν περπάτησες… Ατελείωτη η λίστα! Ανεξάντλητοι οι προορισμοί και οι πειρασμοί στην περιοχή!

Βάλια Κάλντα | Photo Credit: Δημητριάδης Γιώργος

Βενέτικος ποταμός | Photo Credit: Δημητριάδης Γιώργος

Φαράγγι Πορτίτσας | Photo Credit: Παπανίκος Στέργιος

Και φυσικά, πριν φύγεις, να μην ξεχάσεις να πάρεις μανιτάρια, λουκούμια, τυριά, ζυμαρικά, όσπρια και άλλα υπέροχα παραδοσιακά προϊόντα!

Και όταν γυρίσεις πίσω στο σπίτι, όσο θα αναπολείς τις στιγμές που πέρασες στη φύση, θυμήσου να γεμίσεις Instagram και Facebook με φωτογραφίες και hashtags #Grevena #Deskati #Γρεβενά #Δεσκάτη #visitGrevena #visitwesternmacedonia και να μας κάνεις tag (Instagram: pe_grevenon και Facebook: pegrevenon).

Εις το επανιδείν!
Πηγή:visit-grevena.gr