Κανείς δεν πρέπει να στερείτε τα γλυκά ούτε κατά την περίοδο της νηστείας και αυτές οι φλογέρες χωρίς σιρόπι είναι ένα τρανό παράδειγμα.

30′ προετοιμασία
30′ ψήσιμο
30′ αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 30′

Υλικά

Τεμάχια: 12-14

  • 1/2 κούπα αμύγδαλα ωμά, ψιλοκομμένα
  • 1/2 πορτοκάλι, ακέρωτο
  • 2 κούπες καρύδια, ψιλοκομμένα
  • 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1/2 κούπα φρυγανιά, τριμμένη (γαλέτα)
  • 1 κούπα ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 2/3 κούπας σπορέλαιο
  • ζάχαρη άχνη, για πασπάλισμα

Διαδικασία

  1. Για τις τραγανές φλογέρες ρίχνουμε σε ένα αντικολλητικό τηγανάκι τα ψιλοκομμένα αμύγδαλα και τα καβουρδίζουμε σε μέτρια φωτιά.
  2. Βάζουμε τα ψιλοκομμένα καρύδια σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τα καβουρδισμένα αμύγδαλα, την κανέλα, το ξύσμα από το μισό πορτοκάλι, την γαλέτα και την κρυσταλλική ζάχαρη.
  3. Ανακατεύουμε πολύ καλά τα υλικά της γέμισης με ένα κουτάλι.
  4. Απλώνουμε ένα φύλλο σε μια επιφάνεια εργασίας.
  5. Το αλείφουμε ελαφρώς με λίγο σπορέλαιο χρησιμοποιώντας ένα πινέλο.
  6. Βάζουμε κατά μήκος της μικρής του πλευράς 2-3 κουταλιές από τη γέμιση.
  7. Κλείνουμε το φύλλο στις δύο άκρες (για να μη φεύγει η γέμιση) και το τυλίγουμε σιγά-σιγά σε λεπτό ρολό. Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα φύλλα και βάζουμε όλες τις φλογέρες σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
  8. Τις αλείφουμε ή τις ραντίζουμε με λίγο νερό και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° C, για περίπου 30 λεπτά.
  9. Μετά, τις βγάζουμε από το φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν για τουλάχιστον μισή ώρα.
  10. Τέλος, πασπαλίζουμε τις τραγανές μας φλογέρες με λίγη άχνη κοσκινισμένη.

Μυστικά

Μπορούμε να ρίξουμε και μέλι από πάνω στο σερβίρισμα.

Γαστρονόμος