Στρογγυλά, με μέγεθος όσο περίπου ένα πιατάκι από φλιτζάνι του ελληνικού καφέ, αυτά τα κουλούρια γίνονται πολύ τραγανά και μοσχοβολούν κανέλα και πορτοκάλι.

15′ προετοιμασία
20′ ψήσιμο
20′ αναμονή

Σύνολο: 55′

Υλικά

Μερίδες: για 1.200 γρ.

  • 450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 50 γρ. κακάο
  • 120 γρ. ελαιόλαδο
  • 150 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 αυγό
  • 200 γρ. φρέσκο γάλα
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
  • σουσάμι για επικάλυψη (περίπου 300 γρ.)

Διαδικασία

  1. Για τα τραγανά σοκολατένια κουλούρια με ελαιόλαδο στον κάδο του μίξερ βάζουμε όλα τα υλικά μαζί και τα ζυμώνουμε με το φτερό έως ότου πετύχουμε ένα ομοιογενές ζυμάρι.
  2. Το αφήνουμε για 20 λεπτά στο ψυγείο να ξεκουραστεί.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°-170° C.
  4. Βγάζουμε τη ζύμη και πλάθουμε μακριά και λεπτά μπαστουνάκια μήκους περίπου 30 εκ., τα ρολάρουμε ένα ένα στο σουσάμι και ενώνουμε τις άκρες τους, έτσι ώστε να σχηματιστούν στρογγυλά κουλούρια με διάμετρο 10 εκ.
  5. Μεταφέρουμε τα σοκολατένια κουλούρια στη λαμαρίνα του φούρνου πάνω σε αντικολλητικό χαρτί και τα ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20 λεπτά.

Μυστικά

Επειδή τα κουλούρια δεν θα χωρέσουν σε μία λαμαρίνα, θα τα μοιράσουμε σε δύο. Μπορούμε να τα ψήσουμε ταυτόχρονα, βάζοντας τα ταψιά σε διαφορετικά ράφια και επιλέγοντας τη λειτουργία του αέρα. Στα μισά του ψησίματος θα αλλάξουμε θέση στα ταψιά.

Γαστρονόμος