19 Απριλίου 2017 η συντριβή του ελικοπτέρου στην περιοχή της Ελασσόνας με τέσσερις νεκρούς, 23 Νοεμβρίου 1976 μια αεροπορική τραγωδία στο Μεταξά Κοζάνης με 50 νεκρούς. Στην ίδια περιοχή δηλαδή πριν 39 χρόνια μια τραγωδία που κόστισε πολλές ζωές

Το αεροπλάνο στο Μεταξά το 1976.
Το Νοέμβριο του 1976, δικινητήριο αεροσκάφος της Ολυμπιακής που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Λάρισα-Κοζάνη, συντρίβεται στα Σέρβια του νομού Κοζάνης. Είχε προηγηθεί η προσέγγιση στο αεροδρόμιο της Λάρισας όπου η προσγείωση ήταν αδύνατη λόγω της κακοκαιρίας. Η πυκνή ομίχλη στην πορεία του, το αναγκάζει να αλλάξει πορεία προσπαθώντας να βρει διέξοδο τελικά όμως προσκρούει στο όρος Μεταξά το οποίο δεν μπόρεσε να προσπεράσει. Ο απολογισμός, 46 επιβάτες και 4 μέλη του πληρώματος νεκροί παρόλο που σχεδόν αμέσως έσπευσαν οι κάτοικοι των γύρω περιοχών για τυχόν εύρεση επιζώντων. Όπως και σε άλλες περιπτώσεις, συντρίμμια του «Νήσος Μήλος» είναι στην περιοχή πτώσης ακόμα και σήμερα, αδιάψευστοι μάρτυρες του τραγικού γεγονότος. Αυτά αναφέρονταν στην εφημερίδα Μακεδονία.

Το ελικόπτερο στο Σαραντάπορο σήμερα
Σαν σήμερα, πριν από 34 ακριβώς χρόνια, σημειώθηκε η πτώση του “Νήσος Μήλος” στον πέτρινο όγκο των Καμβουνίων, στο χωριό Μεταξά Κοζάνης. Το δικινητήριο αεροσκάφος της Ολυμπιακής Αεροπορίας συνετρίβει σε υψόμετρο 1.200μ και “ουδείς επέζησε από τους 50 επιβαίνοντες” σύμφωνα με το ιστορικό λεύκωμα της Καθημερινής. Στο σημείο που κατέπεσε το αεροπλάνο, βρίσκεται μέχρι και σήμερα μια σπασμένη πτέρυγά του με τη μπλε λωρίδα από τα χρώματα της εταιρίας, ξεφτισμένη σε κάποια σημεία, να υπενθυμίζει το γεγονός. Λίγο παραπέρα βρίσκεται ένας μαρμάρινος σταυρός και μια μικρή εκκλησία, την οποία έχτισαν στη μνήμη των νεκρών, οι συγγενείς τους, η Ολυμπιακή και η Μητρόπολη. Αυτά αναφέρονταν σε δημοσίευμα της Καθημερινής πριν από επτά χρόνια.
Και σήμερα μια ακόμη τραγωδία από στρατιωτικό ελικόπτερο, το οποίο επίσης έχασε τον προσανατολισμό του και κατέπεσε σε κολόνα της ΔΕΗ με τέσσερις νεκρούς. Μια μοιραία σύμπτωση.
Ι.Π.