Η διαβίωση των ατόμων με αναπηρία και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν συζητήθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας την Τετάρτη το απόγευμα. Η ενημέρωση έγινε από το Γενικό Γραμματέα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία κ. Βασίλειο Κούτσιανο σχετικά με το «Πρόγραμμα Δικαιωματικής Προσέγγισης Αναπηρίας». «Η διάσταση της αναπηρίας στις τοπικές πολιτικές έχει μεγάλη σημασία. Το εθνικό σχέδιο δράσης των ατόμων με αναπηρία θα πρέπει να ακολουθηθεί από περιφερειακά και τοπικά σχέδια δράσης που αν αντιμετωπίζουν τις διαιρετότητες κάθε περιοχής», όπως είπε.

Παρουσιάστηκε έρευνα κοινής γνώμης της Συνομοσπονδίας, ποσοτική και ποιοτική, η οποία αποκαλύπτει ότι το 1/4 των κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας είναι άτομα με αναπηρία, πάνω από 50% με κινητική αναπηρία και τα υπόλοιπα με χρόνιες παθήσεις με προβλήματα οικονομικά, ψυχολογικά, ανάγκη για εξωτερική βοήθεια, προσβασιμότητας, οργανωτικά, ένταξης στην κοινωνία.

Δεν είναι ανθρώπινες οι πόλεις μας ανάφερε ο κ. Κάτανας, ενώ ο κ. Καρυπίδης αναφέρθηκε στα επιδόματα που κατέβηκαν και τις αναπηρικές συντάξεις μιλώντας για το μεγάλο βήμα στην αναπηρία στην περιοχή μας όταν υπήρχαν ακόμα άτομα κλειδωμένα στο σπίτι. Μάλιστα μίλησε για πολλά πλαστά πιστοποιητικά .

«Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στις εκκρεμείς αναπηρικές συντάξεις. Η αξιολόγηση των ΚΕΠΑ είναι μεγάλη συζήτηση με τη Συνομοσπονδία να μην μπορεί να αξιολογήσει ιατρικά. Παραμένουν αδικίες και πρέπει να επικαιροποιηθεί ο ενιαίας κανόνας παροχών υγείας και ο ενιαίος πίνακας ποσοστών αναπηρίας. Στο θέμα του προσωπικού βοηθού δεν εισακούστηκε η συνομοσπονδία. Θα έπρεπε στις επιλογές να συμμετέχουμε και εμείς για την αξιολόγηση» ανέφερε ο κ. Κούτσιανος.

Ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης τόνισε ότι η περιφέρεια μπορεί να γίνει πρότυπο για τα ΑμΕΑ μετά και από την ολοκλήρωση του σχεδιασμού με εγκεκριμένη μελέτη 400.000 ευρώ. Η ημιαυτόνομη διαβίωση, η ένταξη στην εργασία, ο προσωπικός βοηθός είναι μερικά από τα σημαντικά θέματα που πρέπει να επιτευχθούν συμπλήρωσε η Γεωργία Ζεμπιλιάδου.

Ι.Π.