Το Συνδικάτο Οικοδόμων μπροστά στην απεργία της 17 Απρίλη επισκέφτηκε χώρους εργασίας και μετέφερε το απεργιακό κάλεσμα στους εργαζόμενους. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στα προβλήματα που προκύπτουν από τις συνθήκες εργασίας, την επικινδυνότητα, την έλλειψη μέτρων ασφαλείας, αλλά και τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Τον τελευταίο μήνα μόνο έχουμε ένα κρεσέντο εργατικών «ατυχημάτων» πανελλαδικά, με αρκετούς συναδέλφους νεκρούς άλλους βαριά τραυματισμένους στη μάχη με το μεροκάματο. Και αυτό γιατί κάποιοι με την πολιτική που ακολουθούν και ακολούθησαν όντως έχουν μετατρέψει τους χώρους δουλειάς σε αρένες θανάτου όπου οι εργαζόμενοι καθημερινά παίζουν τη ζωή τους κορώνα γράμματα. Μόνο τις τελευταίες δέκα ημέρες 5 οικοδόμοι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 5 είναι σοβαρά τραυματίες σε έργα όλης της χώρας!

Τα 2 πρόσφατα εργατικά «ατυχήματα» στο εργοτάξιο στο Βέρμιο και στο Λιμάνι στη θες/νίκης μας υπενθυμίζουν πως οι ζωές μας συνεχίζουν να αποτελούν κόστος μπροστά στα κέρδη των μεγάλων εταιριών. 2 νέοι άνθρωποι, συνάδελφοι μας χάσανε τη ζωή τους στη μάχη για το μεροκάματο, για την επιβίωση. Άλλος ένας συνάδελφος στην Πτολεμαΐδα πρόσφατα τραυματίστηκε πέφτοντας από τη σκαλωσιά. Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται 3 χρόνια από το έγκλημα στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου με 2 νεκρούς συναδέλφους. Κανένας δεν ιδρώνει, πορίσματα αγνοούνται, και οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν την προστασία των εργαζομένων ως κόστος.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες μοναδική «ανάσα» και «ασπίδα» για τους εργαζόμενους είναι η οργάνωση, η ενότητα και η πάλη μέσα στους χώρους δουλειάς, μέσα από τα Σωματεία.

Οι εργαζόμενοι έχουμε επιλογή, την καταγγελία, την οργάνωση στο συνδικάτο, τον συλλογικό αγώνα, τη διεκδίκησή αυτών που δικαιούμαστε και θα προστατεύσουν τη ζωή μας. Έχουμε τη δύναμη στα δικά μας χέρια. Μόνο εμείς αν το πάρουμε απόφαση μπορούμε να υπερασπιστούμε την ίδια μας τη ζωή.

Ο αγώνας για την προστασία της ζωής μας είναι ταυτισμένος με τη μάχη για τις αυξήσεις στα μεροκάματα, για ανθρώπινα ωράρια με 7ωρο – 5νθημερο – 35ωρό, για υπογραφή κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων κοκ

Το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Κοζάνης καλεί τους εργαζόμενους, τους οικοδόμους, τους εργαζόμενους στα δεκάδες εργοτάξια στην περιοχή μας να στείλουν μήνυμα αντεπίθεσης με τη συμμετοχή τους στην απεργία στις 17 Απρίλη. Να στείλουν μήνυμα πως η ζωή μας δεν μπορεί να λογαριάζετε ως κόστος από τις μεγάλες εταιρίες.

Καλούμε κάθε συνάδελφο να πάρει μέρος στις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 11πμ στον κεντρικό πεζόδρομο στην Κοζάνη και στο Παλιό Πάρκο Πτολεμαΐδας.

Κοζάνη 15.4.2024