ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΩΝ ΕΠΑΦΩΝ ΓΙΑ  ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

– Ο Ηλίας Κάτανας στον “Π.Λ.” για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στη Σουηδία

 

Επέστρεψε την Παρασκευή η αντιπροσωπεία της χώρα μας που είχε επισκεφθεί το Μάλμε της Σουηδίας για να δει από κοντά πως λειτουργεί το εκεί πρωτοπόρο κέντρο Πολιτικής Προστασίας.  Στόχος είναι η χώρα μας να λάβει την απαραίτητη τεχνογνωσία ώστε να λειτουργήσει κάτι ανάλογο στην πράξη με το Εθνικό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας που είναι στα σκαριά”.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στον “Π.Λ.” ο εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Ηλίας Κάτανας, η αντιπροσωπεία στην οποία συμμετείχε ο ίδιος, αλλά και επίσης ένας εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος και ένας εκπρόσωπος της γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας , είχε ένα άκρως οικοδομικό ταξίδι.

Όπως τόνισε, το κλίμα ήταν πολύ θερμό και εγκάρδιο και η σουηδική αντιπροσωπεία ήταν πολύ καλά προετοιμασμένη . “Στην ελληνική αποστολή εξηγήθηκε ενδελεχώς το σουηδικό πλάνο σε θέματα πολιτικής προστασίας, τόσο από εκπαιδευτικής όσο και από επιχειρησιακής άποψης. μας έδειξαν πως λειτουργούν  σε παρόμοια θέματα, μας έδειξαν τις κτηριακές εγκαταστάσεις , τις οποίες είδαμε πως θα αποτυπώσουμε στο κτήριο της πρώην ΑΕΒΑΛ, όπου σχεδιάζεται το Εθνικό κέντρο Πολιτικής Προστασίας της χώρας”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κάτανας.

Ενδεικτικά στο κομμάτι των κτηριακών υποδομών της Σουηδίας ο κ. Κάτανας τόνισε πως υπάρχουν οι μισές από αυτές που διαθέτει η Πτολεμαΐδα, ενώ και οι Σουηδοί έμειναν άκρως ικανοποιημένοι από την παρουσίαση που του έγινε από την ελληνική πλευρά, εκτιμώντας ότι πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για το Εθνικό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας, της χώρας, που σχεδιάζεται να γίνει στην Πτολεμαΐδα.

Να σημειωθεί πως το Σουηδικό μοντέλο βασίζεται περισσότερο στο εκπαιδευτικό κομμάτι των θεμάτων πολιτικής προστασίας, μιας και στις εν λόγω εγκαταστάσεις εκπαιδεύονται οι πανεπιστημιακού επιπέδου σχολές της Σουηδίας, αλλά και ιδιώτες (από εθελοντικές ομάδες και μη).

Κάτι ανάλογο σχεδιάζεται να γίνει και στην Πτολεμαΐδα. Μάλιστα κατά την παρουσία της ελληνικής αποστολής στη Σουηδία, είχαν ξενάγηση σε διάφορες θεματικές , από εικονικά σενάρια καταστροφών μέχρι και εκπαιδευτικές μεθόδους, που εφαρμόζονται σε πυροσβέστες και πολίτες.

Τέλος, να επισημανθεί πως υπάρχει ανάλογο πρόσκληση για επίσκεψη – φιλοξενία των Σουηδών εμπειρογνωμόνων, στη Δυτική Μακεδονία, ώστε να δουν τον χώρο της πρώην ΑΕΒΑΛ.

Τώρα, σε ό,τι αφορά τη μεγάλη συζήτηση που πρέπει να γίνει ώστε το Εθνικό Κέντρο Πολιτικής προστασίας να πάρει “σάρκα και οστά”, ο κ. Κάτανας απάντησε σχετικά πως “θα γίνουν οι σχετικές επαφές με τον Περιφερειάρχη, τον υπουργό Εξωτερικών και των γενικό γραμματέα πολιτικής προστασίας, για το πως θα στηθεί η δομή, που στόχο είναι να παίξει γεωστρατηγικό ρόλο , με αναφορά στα Βαλκάνια και τη Ν/Α Ευρώπη”, κατέληξε.

Β.Σ.