Από τις 19-22 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το 1ο Διεθνές Συνέδριο και Έκθεση για τη Μετάβαση των Βαλκανίων στην Καθαρή Ενέργεια. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κοζάνης κ. Νίκος Σαρρής το χαρακτήρισε ως ένα τετραήμερο διεθνές συνέδριο μαζί με μια έκθεση στον κλάδο της ενέργειας, το πρώτο συνέδριο για την καθαρή ενέργεια. «Οι προκλήσεις είναι μεγάλες, η περιοχή βρίσκεται μπροστά σε τεράστιες αλλαγές, ο επιχειρηματικός κόσμος πρέπει να προσαρμοστεί για να ανταπεξέλθει την επόμενη μέρα. Η μείωση του λιγνίτη σημαίνει ότι θα παρουσιαστούν τεράστια προβλήματα, αλλά και ευκαιρίες. Θέλουνε να παραμείνει η Κοζάνη το ενεργειακό κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας, είναι ευκαιρία να ακούσουμε τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις» τόνισε.

Συμμετέχουν 30 μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου σε ένα συνέδριο χρήσιμο που θα μας δώσει την πλατφόρμα για το που θα κινηθούμε με την προσδοκία να επαναλαμβάνεται κάθε δύο χρόνια. Οι εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής παγκόσμιας τράπεζας, οι οποίοι και χειρίζονται τα θέματα  της μετάβασης θα δώσουν ανάλογα παραδείγματα με αυτά της χώρας μας, καθώς όλα τα Βαλκάνια βρίσκονται σχεδόν στην ίδια κατάσταση, όπως αναφέρθηκε.

Ο Γιώργος Μαρνέλλος, Πρόεδρος του Cluster βιοενέργειας και καθηγητής Δυτικής Μακεδονίας ανέφερε ότι η μεταλιγνιτκή περίοδος είναι μια περίοδος μετάβασης με μεγάλες προκλήσεις και μεγάλες ευκαιρίες. Αυτό θα είναι το κύριο θέμα του συνεδρίου και της έκθεσης .Η όλη διαδικασία ξεκίνησε μετά από επικοινωνία με την ευρωπαϊκή κοινωνική επιτροπή για θέματα που προβληματίζουν την περιοχή μας, δηλαδή την μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλού άνθρακα κάτι που δεν είναι τόσο εύκολο γιατί πρέπει να καλυφθεί το χαμένο ΑΕΠ. Ειδικά την Πέμπτη θα ακουστούν οι φωνές του πολίτη και θα μεταφερθούν στις Βρυξέλλες για να γίνει η μετάβαση με δίκαιο τρόπο.

Πρώτη φορά γίνεται ανοιχτή συζήτηση για τη μεταλιγνιτική περίοδο, τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις, για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ,την κυκλικής βιοοικονομίας,τις  έξυπνες πόλεις, την εξοικονόμησης ενέργειας σε κτίρια και στη βιομηχανία, σε θέματα ηλεκτροκίνησης. Όλα αυτά είναι εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να πάμε στη μετάβαση  και να φέρουν δραστηριότητες και δουλειές, τόνισε ο κ. Μαρνέλλος

Βασικοί Διοργανωτές του Συνεδρίου & της Έκθεσης είναι το Εμποροβιοτεχνικό Επιμελητήριο Κοζάνης και το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας (CluBE). Συνδιοργανωτές του Συνεδρίου είναι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ, η ΑΝΚΟ-Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας, μέλος του Enterprise Europe Network. Υπό την αιγίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ)

Ιωάννα Παπαδημητρίου