Βραβεύτηκε ο Δημήτρης Βαλούκας από το Σύλλογο Γυναικών Κοζάνης

Το πρώτο καρδιοογκολογικό ιατρείο στη βόρεια Ελλάδα είναι γεγονός. Οι ογκολογικοί ασθενείς που παρουσιάζουν καρδιολογικά προβλήματα επιπλοκών στην χημειοθεραπεία είτε ακτινοθεραπεία μπορούν πλέον να εξυπηρετούνται στο νέο ιατρείο του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης. «Υπάρχει ο εξοπλισμός στο νοσοκομείο με βιοδείκτες και υπέρηχο με τρισδιάστατες και τετρασδιάστατες απεικονίσεις. Το ιατρείο θα βοηθήσει πολύ τους ογκολογικούς ασθενείς με καρκίνο και καρδιολογικά προβλήματα να μην ταλαιπωρούνται και να πηγαίνουν στην Θεσσαλονίκη» σημείωσε ο διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής κ. Στυλιανός Λαμπρόπουλος. Θα υπάρχει συνεργασία με το ογκολογικό τμήμα στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου και με τις καρδιολογικές σε ΑΧΕΠΑ, Παπαγεωργίου και Ιπποκράτειο.

Ο κ. Γιώργος Σιάνος, καθηγητής καρδιολογίας στο ΑΧΕΠΑ, οι κ. Γιώργος Μπομπότης και κ. Αστεριάδης, διευθυντές στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου και ο κ Βαλούκας εκπρόσωπος της καρδιοογκολογικής στο Παπαγεωργίου, συμμετείχαν στην εκδήλωση του Μαμάτσειου για την ανακοίνωση του πρώτου καρδιοογκολογκού ιατρείου στη βόρεια Ελλάδα, ενός από τα νέα ιατρεία που θα δημιουργηθούν στο Νοσοκομείο της Κοζάνης.

Η καρδιοογκολογία, ένας καινούριος κλάδος αναφέρεται σε ασθενείς με συνύπαρξη καρδιοπάθειας και νεοπλασίας και μελετά την καρδιακή δυσλειτουργία που αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια κάποιου καρκίνου. Πολύ συχνά ασθενείς με καρκίνο παρουσιάζουν καρδιακά προβλήματα με την καρδιοτοξικότητα που δημιουργείται να αποτελεί αιτία νοσηρότητας και θνητότητας. Τα χημειοθεραπευτικά μπορεί να προκαλέσουν αναστρέψιμη ή μη καρδιακή ανεπάρκεια, οπότε είναι απαραίτητη η παρακολούθηση των ασθενών με υπέρηχο καρδιάς πριν την έναρξη κάθε θεραπείας. Αυτά σημείωσε ο διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής του Μαμάτσειου Στέλιος Λαμπρόπουλος.

«Η ίδρυση του ιατρείου θα βοηθήσει το λαό της Κοζάνης και της Δυτικής Μακεδονίας» συμπλήρωσε ο διοικητής του Μαμάτσειου Στέργιος Γκανάτσιος, αφού δεν λειτουργεί ανάλογο στη βόρειο Ελλάδα. «Είναι μια μέρα χαράς και δημιουργίας. Ανακοινώνουμε επιπλέον λειτουργίες και δραστηριότητες για το καλό των συμπολιτών μας. Ο κόσμος αντιμετωπίζει και επιπλέον ασθένειες πλην του COVID 19»συμπλήρωσε ο ίδιος.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης βραβεύτηκες ο Δημήτρης Βαλούκας, επιμελητής παθολόγος-ογκολόγος στο Παπαγεωργίου από το Σύλλογο Γυναικών Κοζάνης για την πολυετή προσφορά του, τη συνέπειά του και την αγάπη του στον πάσχοντα συνάνθρωπό του. Ο ίδιος ανέφερε την ανάγκη στενής συνεργασία με τους καρδιολόγους για την αντιμετώπιση των ογκολογικών ασθενών.

Φιλιώ Μπτούρη-Ιωάννα Παπαδημητρίου