Το Western Macedonia Model Forest -Πρότυπο Δάσος Δυτικής Μακεδονίας συμμετείχε σε 3ημερη συνάντηση μαζί με τα περισσότερα από τα Πρότυπα Δάση της Μεσογείου Mediterranean Model Forest Network (Γαλλία, Ιταλία, Κροατία, Αλβανία, Αλγερία και Μαρόκο) στο Rincine στην Τοσκάνη στα πλαίσια του προγράμματος Edu-Case. Στις εργασίες συμμετείχε και εκπρόσωπος του Δικτύου Πρότυπων Δασών της Λατινικής Αμερικής.

Η χρηματοδότηση προήλθε από το International Model Forest NetworkI στο πλαίσιο του προγράμματος Global Forest Leadership Program (Environment and Natural Resources in Canada).

Την 1η ημέρα έγινε ένας κύκλος παρουσιάσεων από κάθε Model Forest, με δραστηριότητες και νέα με επίκεντρο τη Δασική Παιδαγωγική(forest pedagogy) και τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Επίσης είχαμε νέα και καλές πρακτικές από το Δίκτυο Πρότυπων Δασών της Λατινικής Αμερικής.

Μετά από αυτόν τον πρώτο γύρο, το Modelna šuma Istra έκανε μια εισαγωγή σχετικά με τους στόχους και τις μεθοδολογίες της Δασικής Παιδαγωγικής(forest pedagogy).

Η ημέρα έκλεισε με την παρουσίαση του Joelette, ένα αναπηρικό αμαξίδιο εκτός δρόμου για άτομα με μόνιμες ή προσωρινές αναπηρίες.

Τις επόμενες ημέρες παρουσιάστηκαν τα εργαλεία για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την αποκατάσταση των δασών και του τοπίου μέσω της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και της δασικής παιδαγωγικής. Έτσι είδαμε περιπτώσεις αποκατάστασης δασών(Μαρόκο) και έγινε επίδειξη για τα εργαλεία: PlantsPlay, το κιτ προσανατολισμού(orienteering Kit), το κιτ ουρλιάζοντας λύκου(wolf howling Kit), το photo Trap, η κάμερα timelapse, το ψηφιακό μικροσκόπιο και ο ψηφιακός κλιματικός σταθμός.

Πραγματοποιήθηκε εργαστήριο στο δάσος από το Modelna šuma Istra «Εξερευνήστε το δάσος με τις αισθήσεις σας – εκπαίδευση για εκπαιδευτικούς δασικής παιδαγωγικής»

Τέλος, η τελευταία συνεδρία ήταν αφιερωμένη στις πηγές χρηματοδότησης με παρουσιάσεις από τη Cesefor Fundación και τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).