Την εκδήλωση οργάνωσαν η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος σε συνεργασία με την Chefs Brigade Greece Slow Food Community.

Ειδικότερα, μια άψογη οργανωτικά εκδήλωση διοργάνωσε η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (ΕΔΟΚ), σε συνεργασία με την Chefs’ Brigade Greece Slow food community την Τετάρτη 26 Μαΐου 2021 στο εστιατόριο Τηλέμαχος Athens Garden, στο πλαίσιο του προγράμματος Signed by Nature.

Οι παρευρισκόμενοι είχαμε την ευκαιρία, να δοκιμάσουμε την εξαιρετική ποιότητα του ευρωπαϊκού πρόβειου και αίγειου κρέατος αειφόρου παραγωγής. Την τιμητική του, στην ενδιαφέρουσα εκδήλωση είχε η αυτόχθονη φυλή Φλώρινας-Πελαγονίας, με τους εκπροσώπους της ΕΔΟΚ, να αναφέρονται στα οφέλη για τους παραγωγούς, αλλά και τους καταναλωτές.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ, κ. Λευτέρης Γίτσας, τα πρόβατα της φυλής Φλώρινας – Πελαγονίας παραδοσιακά εκτρέφονταν σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, όπως η Φλώρινα και η Κοζάνη. Είναι λιτοδίαιτα και πολύ ανθεκτικά στις δυσμενείς εδαφοκλιματικές συνθήκες, αφού αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο τους ορεινούς και ημιορεινούς βοσκότοπους και με ευκολία διανύουν μεγάλες αποστάσεις για την εύρεση της τροφής τους.

Σημειωτέον ότι τα εν λόγω πρόβατα, διασώθηκαν από εξαφάνιση χάρις στο γενετικό υλικό που διέθετε το Ινστιτούτο Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής Γιαννιτσών. Επισημαίνεται πως οι αμνοί της φυλής Φλώρινας – Πελαγονίας παρουσιάζουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και υψηλή ποιότητα σφάγιου, ώστε να την καθιστούν ως μια αξιόλογη φυλή κρεοπαραγωγικής κατεύθυνσης. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΔΟΚ με τρεις κτηνοτροφικούς Συνεταιρισμούς εφαρμόζουν εξειδικευμένη παραγωγή κρέατος στην φυλή Φλώρινας – Πελαγονίας, με τη βεβαιότητα ότι μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη των περιοχών καταγωγής της.

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσε και ο διάσημος σεφ Ηλίας Μαμαλάκης, ο οποίος έχει συμμετάσχει και σε σπότ της ΕΔΟΚ. Ο κ. Μαμαλάκης μιλώντας στον ΑγροΤύπο αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην εξαιρετική ποιότητα του πρόβειου και αίγειου κρέατος αειφόρου παραγωγής και την σημασία της ποιότητας κατά το μαγείρεμα.

Σε μια προσέγγιση Nose to Tail

Η Chefs’ Brigade Greece Slow Food και συγκεκριμένα εκ μέρους της ο κ. Νίκος Φωτιάδης, που έδωσε το παρόν στην εκδήλωση, πρότεινε ένα μενού που αξιοποιεί όλα τα μέρη του σφαγίου ενώ εφαρμόζει λιτές τεχνικές ψησίματος, ως συνθήκη μείωσης της σπατάλης, σεβασμού της πολύτιμης πρώτης ύλης, ανάδειξη της αυθεντικής εκφραστικότητας του κρέατος.
Το πρόγραμμα Signed by Nature

Το πρόγραμμα Signed by Nature που υλοποιεί η ΕΔΟΚ εστιάζει στην σημασία της βιώσιμης αιγοπροβατοτροφίας και συγκεκριμένα:

Διάσωση πολιτιστικού πλούτου

Η εκτροφή αιγοπροβάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η σύνδεση των συστημάτων αναπαραγωγής με τη διατήρηση της βλάστησης μέσω μιας βιώσιμης διαδικασίας, αποτελεί πλεονέκτημα για τις λιγότερο ευνοημένες περιοχές, ιδίως στη λεκάνη της Μεσογείου καθώς βοηθά τη διάσωση του πολιτιστικού πλούτου και των παραδόσεων ολόκληρων περιοχών με συγκεκριμένες κοινωνικές δραστηριότητες.
Διατήρηση της βιοποικιλότητας

Τα αιγοπρόβατα εκτρέφονται κυρίως σε βοσκότοπους που βρίσκονται σε μειονεκτικές περιοχές που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν για καλλιέργεια, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στη διατήρηση των βοσκοτόπων αυτών, αλλά και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Υψηλή ποιότητα κρέατος

Η βιώσιμη αιγοπροβατοτροφία στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξασφαλίζει ότι τα ζώα τρέφονται φυσικά, καθώς είναι ελεύθερα και η βάση της διατροφής τους αποτελείται από φυτά πράσινων βοσκοτόπων υψηλής θρεπτικής αξίας, που δεν είναι ούτε γονιμοποιημένα ούτε ψεκασμένα με ζιζανιοκτόνα. Η εκτατική εκτροφή ως φυσική διαδικασία έχει ως αποτέλεσμα για τον Ευρωπαίο καταναλωτή την κατανάλωση κρέατος αιγών και προβάτων υψηλής θρεπτικής αξίας και οργανοληπτικών χαρακτηριστικών.

Προστασία της φύσης από καταστροφές

Η εκτροφή αιγοπροβάτων έχει σημαντική επίδραση στο οικοσύστημα μέσω του ελέγχου της ανεπιθύμητης συγκέντρωσης βιομάζας και, κατά συνέπεια, τη μείωση του κινδύνου πυρκαγιών. Αρκεί να αναλογιστούμε πως η πυρκαγιά σε μια λεκάνη απορροής έχει πολύ σοβαρές οικονομικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές, οικολογικές, αισθητικές, πολιτιστικές συνέπειες. Επηρεάζει σοβαρά τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής , την ικανότητα διατήρησης και διανομής των ομβρίων υδάτων που ρέουν από την επιφάνεια, την απορροή των πλημμυρών και των πηγών υδατορευμάτων στην περιοχή, της φυσικές και χημικές ιδιότητες του εδάφους και την ποιότητα του αέρα και του νερού.
Θετικό οικολογικό αποτύπωμα

Σημαντική είναι η απόδοση της εκτροφής αιγοπροβάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά της εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Οι μετρήσεις δείχνουν ότι ο τομέας (συμπεριλαμβανομένης της απαιτούμενης κατανάλωσης ενέργειας, της παραγωγής / μεταφοράς ζωοτροφών, της χρήσης γης), είναι υπεύθυνος μόλις για το 3,7% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που παράγονται από την κτηνοτροφία στην ΕΕ. Αυτό προφανώς οφείλεται στην εκτατική βόσκηση και αφορά γη που δεν μπορεί να καλλιεργηθεί για να καλύψει της ανάγκες των ανθρώπων στα τρόφιμα, έτσι αποτελεί ιδανική μορφή αποτελεσματικής χρήσης των φυσικών πόρων.

Αποθήκες άνθρακα

Τα βοσκοτόπια είναι μια πολύ σημαντική αποθήκη άνθρακα ενώ η δυνατότητα αποθήκευσης του άνθρακα επηρεάζεται δυσμενώς από την υποβαθμισμένη βόσκηση. Ως εκ τούτου, η σωστή διαχείριση των βοσκοτόπων είναι ζωτικής σημασίας, καθώς τόσο η υπερβολική όσο και η υποβόσκηση, μπορούν να μειώσουν τη δέσμευση του άνθρακα ή να οδηγήσουν σε απώλειες άνθρακα στο έδαφος με ποικίλα αποτελέσματα.

Μπίκας Αλέξανδρος
Πηγή:agrotypos.gr