Τα Σέρβια είναι Ιστορική κωμόπολη του Νομού Κοζάνης. Ο ταξιδιώτης θα συναντήσει στη βόρεια είσοδό της ένα επιβλητικό πέτρινο κτίριο (πρόσφατα ανακαινισμένο) που αποκλείεται επιπόλαια να προσπεράσει. Ακόμη κι αν τίποτα δε γνωρίζει γι αυτό θα σταματήσει και για ώρα θα το θαυμάζει! Πρόκειται για το «Οθωμανικό Σχολειό» που και σαν «Ιναντιέ» (τούρκικο Γυμνάσιο) θα το ακούσετε.

Είναι ένα αληθινά εντυπωσιακό πέτρινο κτίσμα με τεράστια Ιστορία.

Οι Τούρκοι αναφέρονταν με περηφάνια γι αυτό μιας και ξέχωρα από την ομορφιά του… στο χώρο του δίδαξαν δάσκαλοι που χαρακτηρίζονταν για την υψηλή τους μόρφωση σε παιδιά που οι γονείς τους (εύποροι μπέηδες από όλα τα μέρη της μεγίστης –τότε-τουρκικής Νομαρχίας) το επέλεγαν. Οικότροφοι ήταν οι μαθητές κι απώτερο σκοπό είχαν να συνεχίσουν στα μεγάλα σχολειά της Πόλης (Κωνσταντινούπολης) και ν΄ακολουθήσουν τον Δικαστικό ή Διπλωματικό ή Στρατιωτικό κλάδο. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι με την απελευθέρωση της Θεσσαλίας από τον τούρκικο ζυγό (1881) τα Σέρβια αποτέλεσαν την Έδρα μιας εξαιρετικά μεγάλης περιφέρειας (Κοζάνη, Γρεβενά, Βόιο, Ελασσόνα) όπου μεταφέρθηκαν οι αρχές και οι ανώτερες υπηρεσίες. Έτσι δόθηκε η ευκαιρία ν΄αλλάξει ριζικά η μικρή πόλη αφού πλουτίστηκε με λαμπρά δημόσια κτίρια. Συγχρόνως η ύπαρξη του ελληνομαθούς Χαλίλ Πασά και η συνεργασία του με τους Έλληνες επιστήμονες άλλαξαν ριζικά το πρόσωπο των Σερβίων. Την εποχή εκείνη θα ανεγερθεί και το «περί ού ο λόγος» κτίριο που, δυστυχώς, είναι και το μοναδικό κτίσμα που έχει απομείνει από μια σειρά λαμπρών κτισμάτων…

Τη δεκαετία του 1930 η Σχολική Διεύθυνση Κοζάνης κρίνει κατεδαφιστέο το Σχολείο!!!!!Μια δραστήρια Σερβιώτισσα όμως η Ασπασία Κοεμτζοπούλου αντιδρά και το σώζει!

Μα η περιπέτεια δεν τελειώνει εδώ… Τα φασισταριά της «γερμανικής Κατοχής» πιάνουν δουλειά… πυρπολούν το Σχολειό που τότε είχε μετατραπεί σε σιταποθήκη. Ευτυχώς δε γκρεμίζεται το κτίριο. Το 1962 θα περιέλθει στην ιδιοκτησία της «Κοινότητος Σερβίων» που πληρώνοντας το ποσόν των 100.000 δραχμών το διασώζει.

Σήμερα το ιστορικό κτίσμα των 5.000 τ.μ. ,τέλεια συντηρημένο, λειτουργεί σαν εκθεσιακό κέντρο.

Πηγή fb: Πέτρας λόγος