Ειναι φανερο οτι ετοιμαζουν την Δυτικη Μακεδονια να δεχτει αδιαμαρτυρητα το μελλον που δρομολογειται μετα την αποφαση της απολιγνιτοποιησης. Με την λειτουργια των ορυχειων και ατμοηλεκτρικων σταθμων, με την ιδρυση της ΔΕΗ γενικοτερα,

…η περιοχη εζησε χρονια οικονομικης ευμαρειας με τις οποιες παραφωνιες και επιμερους προβληματα που δεν μπορουμε να παραβλεψουμε αλλα πρεπει να αναλυθουν αλλη φορα.

Οταν εγινε η απελευθερωση της παραγωγης ηλεκτρικης ενεργειας με οδηγια της ΕΕ η αντισταση απο το εργατικο κινημα και γενικοτερα απο το πολιτικο γιγνεσθαι στην χωρα μας εγινε μονο απο αυτους που ουσιαστικα ειναι και απεναντι απο την ΕΕ. Δεν θυμαμαι μαζικες κινητοποιησεις ουτε απο την ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ουτε απο τα κομματα που στηριζουν την Ευρωπαικη προοπτικη της Ελλαδας Θυμαμαι μονο μια μειοψηφεια στα κατα τοπους γραφεια της ΔΕΗ ανα την Ελλαδα να διαμαρτυρονται για ολα αυτα που μας περιμενουν απο την απελευθερωση της παραγωγης της ηλεκτρικης ενεργειας. Αφου ανοιξε ο δρομος και μπηκαν πλεον οι ιδιωτες στην ενεργεια επρεπε να απαξιωθει η ΔΕΗ και να βρεθει ο τροπος χρηματοδοτησης των ΑΠΕ και η αγορα ΠΑΝΕΛ ΚΑΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ απο τις Ευρωπαικες χωρες. Το ΕΤΜΕΑΡ και αλλοι φοροι μεσα στους λογαριασμους της ηλεκρικης ενεργειας φορτωσαν στα συνηθη υποζυγια την χρηματοδοτηση των ιδιωτων παραγωγων ηλεκτρικησ ενεργειας και δεν κουνιεται φυλλο. Παρ’οτι η σφαλιαρα που τρωει η Δυτικη Μακεδονια και οι συνεπειες ειναι πολυ μεγαλες, αντι να αντιδρασει και να αναδειξει την αναγκαιοτητα της υπερασπισης του δημοσιου χαρακτηρα της ΔΕΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΑΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ, αντιδρουν και καλα κανουν οι επι μερους κοινωνιες για το αν θα γινει ΧΥΤΑΜ στα ΜΑΒΕ η στην ΔΙΑΔΥΜΑ η στα παλια ορυχεια της ΔΕΗ.

Η προσφατη κακοκαιρια ανεδειξε το ποσο αναγκαιος ειναι ο λιγνιτης για την ενεργειακη επαρκεια της χωρας μας μιας και οι μΑΠΕ ηταν αχρηστες, τα φωτοβολταικα καλυμενα με χιονι τα φουρφουρια εκτος λειτουργιας απο τα μποφορ και το φυσικο αεριο να μη μπορει να καλυψει την παραγωγη. Δεν ειναι τυχαιο οτι η Γερμανικη κυβερνηση αποφασισε την καυση του λιγμιτη μεχρι το 2050. Το να γεμισει λαμπογυαλα και φουρφουρια καθε καμπος και ραχη, ΧΥΤΥ, ΧΥΤΑ και ΧΥΤΑΜ η Δυτικη Μακεδονια και ολη η Ελλαδα δεν ειναι λυση. Φυσικα μην περιμενετε και απο τις πολιτικες δυναμεις που πινουν νερο στο ονομα της ΕΕ να δρομολογησουν λυσεις υπερ του αγαθου του ρευματος και του λαου γενικοτερα. Η λυση ειναι στην αντισταση το αντιπαλεμα και επιβολη φιλολαικων πολιτικων που δυστυχως αν δεν σκοτωσουμε το ΤΕΡΑΣ που τις γεννα οι φιλολαικες κατακτησεις ειναι προσκαιρες.

Από το fb αντιXYTAM – Πετρος Παναστας Αναστασοπουλος
Πηγή:mikrovalto.gr