Μπορεί να τέθηκε σε ισχύ το τέλος ταφής απορριμμάτων μετονομασμένο μετά από χρόνια αναβολής με το θέμα να πηγαίνει από τον Άννα στον Καϊάφα και συγκεκριμένα από τον κ. Πιτσιόρλα στον κ. Φάμελλο , αλλά και πάλι δεν επιβραβεύονται όσοι πρωτοστατούν στην διαχείριση απορριμμάτων τουλάχιστον οικονομικά. Η τροπολογία αφορά στην κατάργηση του τέλος ταφής και στην αντικατάστασή του από την εισφορά ενίσχυσης δράσεων κυκλικής οικονομίας. Και πάλι όμως οι δήμοι της Δυτικής Μακεδονίας θα πληρώνουν περίπου στα 70 ευρώ τον τόνο για την επεξεργασία, μεταφόρτωση και ανακύκλωση των απορριμμάτων τους, όταν το νέο τέλος επιβάλει μόνο δέκα ευρώ ποινή στον τόνο για τα ανεπεξέργαστα σκουπίδια. Αν δηλαδή για τα σκουπίδια της Κεντρικής Μακεδονίας μαζί με το κόστος των 35 ευρώ /τόνο συνυπολογίσουμε το τέλος κυκλικής οικονομίας και την μεταφόρτωση φτάνει ο τόνος στα ίδια ή χαμηλότερα ποσά από τη Δυτική Μακεδονία.
Σαφώς και υπάρχει πια ένα πρόστιμο για όσους δεν έχουν προχωρήσει στην ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων τους, αλλά αυτό είναι πολύ μικρό .Διότι εν κατακλείδι μπορεί οι δυτικομακεδόνες που διαθέτουν το πρώτο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΣΔΑ) να πληρώνουν το ίδιο ή και περισσότερα από τους υπόλοιπους που ακόμα σκέφτονται να υλοποιήσουν μια Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων και μάλιστα θα έχουν γενναία έκπτωση αν έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες προετοιμασίας των μονάδων .Αυτό φυσικά θα αυξάνεται κατά 5 ευρώ από το 2021 μέχρι και τα 35 ευρώ.
Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε που θα πηγαίνουν αυτά τα 10 ευρώ ανά τόνο κι αν φτάνουν στους δήμους ή στο πράσινο ταμείο για έργα κυκλικής οικονομίας. Σε κάθε περίπτωση το περιβαλλοντικό όφελος δεν εκτιμάται παρότι η ΔΙΑΔΥΜΑ ζητούσε από το 2014 να εφαρμοστεί το τέλος ταφής που τώρα μετονομάζεται σε εισφορά κυκλικής οικονομίας. Αλήθεια θα προλάβουμε την ψήφιση της τροπολογίας πριν τις εκλογές;

Ιωάννα Παπαδημητρίου