Το μεγάλο φαράγγι των Σερβίων, η “Χούνη”, ξεκινά από το ναό των Αγίων Αναργύρων, το οποίο σήμερα με την κατασκευή περιπατικού διαδρόμου έχει γίνει βατό για όλες τις ηλικίες. Ο περίπατος σε αυτό είναι γεμάτος περιπέτεια, μυστήριο και ξεδίπλωμα της φαντασίας. Η ομορφιά και η δημιουργική ικανότητα της φύσης σε απογειώνουν. Το χάρμα ιδέσθαι έχει τις πινελιές του μικρού ποταμού, της παραδεισένιας βλάστησης , ενώ επικρέμονται από τις δύο πλευρές οι αδιαπέραστοι ορεινοί όγκοι με εντυπωσιακές κορυφές.

Εδώ βρίσκονται διάσπαρτοι οι τεράστιοι ανθρωπόμορφοι και ζωόμορφοι βράχοι, που αλλάζουν σχήμα ανάλογα με το σημείο από το οποίο τους παρατηρεί κανείς. Βέβαια η διαφοροποίηση οφείλεται στις κλιματολογικές συνθήκες αλλά και στη φωτεινότητα που επικρατεί. Εδώ υπεισέρχεται και η φαντασία του καθενός, μια φαντασία που δίνει τις δικές της ερμηνείες στα δημιουργήματα της φύσης.

Ο “Μαρμαρομένος Δεσπότης”, ο “Αετός”, η “Αρκούδα”, ο “Μαρμαρομένος Βασιλιάς”, που σύμφωνα με την παράδοση στέκεται στο σημείο αυτό, περιμένοντας να απελευθερωθεί και να ξαναπάρει το θρόνο του στη Βασιλεύουσα.

Πηγή fb: Visit West Macedonia