Ξημέρωσε η 4η Νοεμβρίου 2021. Σήμερα η Σιάτιστα γιορτάζει τα ελευθέρια της. Όσα αφορούν την ιστορική σημασία της Μάχης της Σιάτιστας και τα όσα συγκλονιστικά εκτυλίχθησαν σε αυτήν, τα ακούσαμε και θα τα ακούσουμε πολλές φορές ακόμα. Στο Ύψωμα «Λοχαγού Γεωργίου Καπιτσίνη» κρίθηκε μεταξύ πολλών άλλων, το μέλλον της Σιάτιστας από το 1912 και πέρα.

Σήμερα, αυτό που πρέπει να αναλογιστούμε είναι το μέλλον της πόλης μας από το 2021 και μετά. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που ένας συνδυασμός αρνητικών παραγόντων δημιούργησε ένα δυσοίωνο οικονομικό περιβάλλον που τις επιπτώσεις του, όλοι τις αντιλαμβανόμαστε πλέον. Τα βλέπουμε στην καθημερινότητα μας. Η αλήθεια για την γούνα είναι πικρή και αρχίζουμε και την αποδεχόμαστε πλέον. Πρέπει να αλλάξουμε πορεία!

Ο αείμνηστος καθηγητής της Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ Νικόλαος Μουτσόπουλος είχε γράψει το 1971 για το που πρέπει να στραφεί η Σιάτιστα προκειμένου να βρει μια σταθερή πορεία ανάπτυξης.

“Την παλιά Σιάτιστα όμως, που υπάρχει ακόμα στις μέρες μας, έχουμε καθήκον να την σώσουμε. Και η προσπάθεια της σωτηρίας πρέπει να αρχίσει σαν μια ανάγκη εσωτερική, σαν μια δικαίωση της σημασίας της, πρώτα από τους ίδιους τους Σιατιστινούς, που πρέπει να αγωνισθούν και να πείσουν και του άλλους.

Κανένα κίνημα δεν έχει αξία, δεν είναι αληθινό, αν έρθει σαν σωτηρία από έξω, σαν μια μετάγγιση σε νεκρό οργανισμό. Η σωτηρία θα είναι τότε μουσειακή. Αν η απαίτηση της διατηρήσεως των μοναδικών μνημείων της γίνει με συνεχή σε ένταση και διάρκεια από τους ίδιους τους Σιατιστινούς (και υπάρχουν πολλοί που μπορούν να διαφεντέψουν τον δίκαιο αγώνα), θα δικαιολογήσει και των άλλων μας τις προσπάθειες και τις μικρές μας καταβολές και την αγάπη μας.

Τότε θα γίνει η Σιάτιστα προσκύνημα, μουσείο και παράδειγμα σ’ όλη την Βαλκανική.

Και πρέπει να σωθεί η Σιάτιστα, γιατί της αξίζει.

Για αν χαθούν τα αρχοντικά, χάθηκε και η Σιάτιστα.»

Ο Νικόλαος Μουτσόπουλος αγνοήθηκε επιδεικτικά, γιατί ήμασταν πεπεισμένοι ότι εμπόριο της γούνας θα έχει μια σταθερή πορεία, τα κέρδη επενδύθηκαν όπου επενδύθηκαν, τα αποτελέσματα γνωστά! Είδαμε τι έγινε σε περιοχές όπως το Νυμφαίο, όπως την Αράχωβα, το Μέτσοβο.

Τώρα πλέον υπάρχει τέτοια προοπτική όταν τα ιδιωτικά διατηρητέα, τα αρχοντικά μας καταρρέουν και η Ελληνική Πολιτεία το μόνο που θέλει είναι να μην χρεωθεί, αυτή, την καταστροφή της υλικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς; Οι εξαγγελίες για το περίφημο πρόγραμμα «ΔΙΑΤΗΡΩ» χάθηκαν κάπου στην διαδρομή.

Πολλοί θα πουν ότι επαναλαμβάνομαι και ότι όλα όσα λέω είναι ανέφικτα!

Αυτοί έχουν μια καλύτερη πρόταση;

Χρόνια μας Πολλά!

Λάζαρος Γ. Κώτσικας
Πολιτικός Μηχανικός PhD
[email protected]