Αναβαθμίζεται ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου προκειμένου να λειτουργήσει με τα νέα αυστηρά περιβαλλοντικά όρια της κοινοτικής οδηγίας, όπως αυτά ισχύουν από την 1η Ιουλίου 2020. Πέρα όμως από τη μονάδα 5 που επένδυσε στην υγρή αποθείωση, , μόνο στην 3 συμπληρώνεται η εγκατάσταση ξηρής αποθείωσης που τις δίνει διπλάσιες δυνατότητες. Η μονάδα 4 που είναι απαραίτητη επίσης για την τηλεθέρμανση της Κοζάνης τις περιόδους του ψύχους αναμένεται να αναβαθμιστεί αργότερα και θα είναι έτοιμη να μπει στο σύστημα μετά τις 15 Νοεμβρίου.

Στις 15 Οκτωβρίου που ξεκινά λοιπόν επίσημα η λειτουργία της τηλεθέρμανσης της Κοζάνης κάθε χρόνο θα τροφοδοτηθεί από τη μονάδα 3 του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου. Η κιλοβατώρα είναι φτηνή για να μπει στο σύστημα αλλά οι ρύποι ανεβάζουν δυσανάλογα το κόστος για τη ΔΕΗ. Την ίδια ώρα ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου έχει μειωμένο προσωπικό που μετακινείται σε όποιες μονάδες δουλεύουν, ενώ οι συνταξιοδοτήσεις βρίσκονται σε πρώτο πλάνο.

Η ΔΕΥΑΚ με τη σειρά της έχει προχωρήσει σε αναβαθμίσεις του δικτύου και νέες συνδέσεις που ολοκληρώνονται αυτή την περίοδό. Η προθέρμανση της πόλης θα ξεκινήσει περίπου μια βδομάδα περίπου πριν από την επίσημη λειτουργία της για να υπάρχει δοκιμαστικός χρόνος.

H Οικονομική Επιτροπή του δήμου Κοζάνης αποφάσισε την διατήρηση αμετάβλητων των τιμολογίων τηλεθέρμανσης για το 2020 στα επίπεδα του 2019 σύμφωνα και με την απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ. Πιθανόν να είναι και έτσι , αλλά από το 2021 δεν αποκλείεται καθόλου να υπάρχει αύξηση στα τιμολόγια με τη ΔΕΗ να μην επιθυμεί τη μετακύλιση του κόστους στον καταναλωτή. Από την πλευρά της η ΔΕΥΑΚ μετά τη περσινή χρονιά που φούλαρε τους λέβητες στο πετρέλαιο για να ζεσταθεί η πόλη, δεν φαίνεται να αντέχει άλλες «διαρροές».

Είναι όνειρό όμως να περιμένουμε να λειτουργήσουν δύο μονάδες μαζί για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες μας , όταν οι μονάδες λειτουργούν κατά αποκλειστικότητα τις περιόδους τηλεθέρμανσης και το σύστημα ημερήσιας κατανομής δεν προτιμά τις λιγνιτικές μονάδες. Με το δεδομένο λοιπόν ότι και τα λεβητοστάσια της ΔΕΥΑΚ δεν αρκούν, υπάρχει μόνο μια λύση, η λειτουργία δυο μονάδων του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου με το κόστος να επιμερίζεται. Και χωρίς καμιά διασφάλιση ότι οι μονάδες θα μπαίνουν στο σύστημα.

Ιωάννα Παπαδημητρίου