Συζήτηση για το κολυμβητήριο της Κοζάνης έγινε στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας με ενημέρωση από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Βαγγέλη Σημανδράκο. «Υπήρχε ενάμιση χρόνος από την άνοιξη του 2018 που έκλεισε το κολυμβητήριο να παραδοθεί ή να εκπονηθεί κάτι από την προηγούμενη δημοτική αρχή , αλλά δεν υπήρχε κανένα παραδοτέο», όπως είπε. «Θα απολογηθούμε εμείς και όχι η προηγούμενη αρχή που δεν έκανε τίποτα ούτε μια εναλλακτική; Στις 26 Αυγούστου 2020 παραδόθηκε φάκελος έργου για νέο κολυμβητήριο ολυμπιακών διαστάσεων στη Λευκόβρυση από την ΑΝΚΟ με 9,2 εκ κόστος κατασκευής. Ήταν ορθή η απόφαση για συντήρηση με λιγότερα χρήματα από την αντικατάσταση. Αν είχε γκρεμιστεί το κολυμβητήριο, δεν θα υπήρχε τρόπος χρηματοδότησης και οι δημότες δεν θα είχαν τη δυνατότητα για κολυμβητήριο». Και διερωτήθηκε: «Πόσο θα κόστιζε η αντικατάσταση του κελύφους; Αν υπήρχε μελέτη κόστους κατασκευής τότε θα προβληματιζόμασταν, δεν θα δίναμε μελέτες βιωσιμότητας και θα κερδίζαμε χρόνο». Μετά από σχετική ερώτηση ανέφερε ότι σε ένα χρόνο υπολογίζει να λειτουργεί το κολυμβητήριο.

Ο Λευτέρης Ιωαννίδης από πλευράς του θεωρεί ότι η μη κατεδάφιση του στεγάστρου από την νυν δημοτική αρχή είναι εγωιστική με το κόστος και τον τελικό χρόνο αποπεράτωσης του νέου έργου να μην ανταποκρίνονται σε όσα ανέμεναν οι πολίτες. Ξεκαθάρισε ότι δεν τέθηκε ποτέ θέμα γκρεμίσματος και οι αποφάσεις λήφθηκαν το 2018 επειδή τότε υπήρχε εισήγηση της υπηρεσίας.

Φαίνεται από τα συμπεράσματα της μελέτης βιωσιμότητας ότι η φέρουσα ικανότητα δεν επαρκεί πρόσθεσε ο Κώστας Δεσποτίδης. Η λύση της ενίσχυσης και αντικατάστασης στοιχείων επιλέχτηκε με όρους πολιτικούς και όχι τεχνικούς, όπως είπε χωρίς να είναι ξεκάθαρο γιατί δεν επιλέχθηκε η λύση της ανακατασκευής της στέγης μιλώντας για κοντόφθαλμη πολιτική .

Ο Χάρις Κουζιάκης σημείωσε ότι η νυν αρχή πολιτικά εκμεταλλεύτηκε το θέμα που έχει να κάνει με την ασφάλεια των παιδιών. Το έργο δημοπρατήθηκε με μια μεσοβέζικη λύση για να ανταποκριθούμε στις προεκλογικές δεσμεύσεις, αλλά τεχνικά, οικονομικά είναι λάθος «Του χρόνου τέτοιον καιρό θα έχουμε ένα κολυμβητήριο 20 χρόνια πίσω» είπε χαρακτηριστικά.

Η απουσία 50αρας πισίνας δεν εμπόδισε την κολυμβητική ένωση για να έχει επιτυχίες πρόσθεσε ο δήμαρχος Λάζαρος Μαλούτας . «Είχαμε να επιλέξουμε ανάμεσα στο συντομότερο άνοιγμα. Η αρχή μας ήταν εργασίες που μπορούν να γίνουν με το σταμάτημα του κολυμβητηρίου να μην τρενάρουν το στάδιο της φέρουσας κατασκευής. Γιατί έκλεισε το κολυμβητήριο το 2016 και όχι το 2018 για την ασφάλεια των παιδιών ;Είναι διαφορετικό να αλλάξει το 20% και διαφορετικό όλο. Στη νέα πρόταση για ΣΔΙΤ περιλαμβάνεται και πισίνα 30αρα στη ζώνη Ενεργού Πολεοδομίας και 50άρα στη Λευκόβρυση» συνέχισε.

Ιωάννα Παπαδημητρίου