Του Κώστα Πουτακίδη

Στα τελευταία είκοσι χρόνια το ελληνικό κράτος από το σύνολο των αποκρατικοποιήσεων που έκανε … ΔΕΗ…ΟΤΕ…ΟΛΠ..ΟΣΕ… Αεροδρόμιο Βενιζέλος.. και όλα τα  περιφερειακά.. τα Ναυπηγεία.. τα οδικά δίκτυα … διόδια… και άλλες εκατοντάδες επιχειρήσεις … έλαβε το ποσό των 12 δις…!!!

Τώρα το κερασάκι στην τούρτα.. !!!

Ακούστε το τελευταίο .. για κάθε δισεκατομμύριο των αποκρατικοποιήσεων το χρέος της χώρας αυξανόταν 18 δις..!!!

Γιατί συμβαίνει αυτό ..???

Για τον απλούστερο λόγο όλες οι αποκρατικοποιήσεις ήταν επικερδείς επιχειρήσεις για το δημόσιο … που σημαίνει έφερναν χρήματα στον δημόσιο κορβανά..

Ένα παράδειγμα… η ΔΕΗ πριν την αποκρατικοποίηση – μετοχοποίηση…  κάθε χρόνο είχε 2,5 δις κέρδη… !!! σε αυτό πρέπει να συνυπολογιστούν οι δραματικές διαφορές πριν και μετά την ιδιωτικοποίηση..  όπως:

Οι διπλάσιοι μισθοί των τότε εργαζόμενων..

Το τριπλάσιο προσωπικό μόνιμης και προσωρινής απασχόλησης που είχε..

Τις εκατοντάδες εργολαβίες και αναθέσεις έργων άρα και δουλειά σε χιλιάδες εργαζόμενους .. Σήμερα τα έργα που αναθέτει δεν ξεπερνούν το 20% των προηγούμενων έργων…

Η τότε ΔΕΗ χρηματοδοτούσε πλήρως το σύστημα συνταξιοδότησης των εργαζομένων αφού από το 1966 είχαν αυτασφάλιση στην ΔΕΗ και κατέβαλαν τα ανάλογα ποσά των συνταξιοδοτικών εισφορών τους στην επιχείρηση που τα χρησιμοποιούσε για επενδύσεις σε μονάδες παραγωγής… κλπ…

Η τιμή της κιλοβατώρας ήταν κατά 60% φθηνότερη..

Χωρίς το σημερινό καπέλο για το σύστημα μεταφοράς..

Χωρίς την χρέωση στους καταναλωτές για την εκπομπή ρύπων… κλπ

Η σημερινή μετοχοποιημένη ΔΕΗ παρ΄ όλες της παραπάνω οικονομικές αβάντες που απέκτησε παρουσιάζει επί σειρά ετών ζημιές που ξεπερνούν το 1,5 δις ανά έτος..!!!!

Αν σε αυτά…  από το 2017 προστεθεί και η επιβάρυνση της επιχείρησης από τον ΑΣΜΕ.. (Είναι το σύστημα μεταφοράς.. οι λεγόμενοι πυλώνες) που ήταν κομμάτι της ενιαίας ΔΕΗ πριν το 2017 και πουλήθηκε στους επενδυτές … !! Καταλαβαίνατε ότι από φέτος θα αυξηθεί το έλλειμμα το οποίο θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές… !!!

Τώρα στην περίπτωση της ΔΕΗ μπορείτε να προσθέσετε τον ΟΤΕ και όλες της άλλες  δημόσιες επιχειρήσεις για να καταλάβετε την πολιτική των καραγκιόζηδων που χορεύουν στους ρυθμούς του Σόιμπλε κλπ..!!!