Η «Ενεργειακή Κοινότητα Περιορισμένης Ευθύνης Μαυροδενδρίου Κοζάνης» με νόμιμο εκπρόσωπο το Δημήτριο Κουϊμτζίδη έχει υπαχθεί σε πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις για εγκατάσταση τεσσάρων φωτοβολταϊκών πάρκων στο Μαυροδένδρι, δύο το 2019 και δύο το 2020, λίγο κάτω του 1MW το καθένα και σε 13 απαλλακτικά μέσα στο 2020 για ανάλογα πράσινα έργα. Η Ενεργειακή Κοινότητα Ecoenergy Δυτ. Μακεδονίας ΣΥΝ.ΠΕ με νόμιμο εκπρόσωπο τον Χαράλαμπο Αλεξανδρίδη και άλλοι ιδιώτες έχουν επίσης επιδοθεί σε ανάλογες επενδύσεις στο Μαυροδένδρι, το οποίο μετρά 21 άδειες απαλλακτικές για φωτοβολταϊκά πάρκα λίγο κάτω του 1MW.

Με απλά λόγια υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για φωτοβολταϊκά πάρκα στο Μαυροδένδρι και δεν πρόκειται για κάτι καινούριο, απλά τώρα μπαίνει ιδιώτης εκτός περιοχής που στερεί 1.100 στρέμματα δημοτικής γης από την κοινότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες του prlogos θα πραγματοποιηθεί λαϊκή συνέλευση στο Μαυροδένδρι μέσα στη βδομάδα, μιας και στην πρόσφατη επεισοδιακή διακοπή του δημοτικού συμβουλίου δεν υπήρχε επίσημη εκπροσώπηση του τοπικού συμβουλίου.

Η περιοχή που ζητείται να παραχωρηθεί είναι τεράστια και βρίσκεται πλησίον κτηνοτροφικών μονάδων και αυτό προβληματίζει όπως και τα 40 χρόνια της παραχώρησης που έγιναν 25+9 .Όσο για τα ανταποδοτικά υπάρχει καχυποψία για το πώς διασφαλίζονται οι 20 θέσεις εργασίας. Να αναφέρουμε ότι η εταιρεία δηλώνει ότι θα ηλεκτροδοτούνται δωρεάν 300 σπίτια, θα κατασκευάσει ένα φωτοβολταϊκό πάρκο 500mW δωρεάν στο δήμο, το οποίο θα προσφέρει έσοδα στο ταμείο του δήμου 65.000 ευρώ τον χρόνο,ενώ τα έσοδα 2,7% του έργου θα ανέβουν στο 3%.

Αυτό που ξενίζει είναι και η στάση της αντιπολίτευσης που πριν από χρόνια έδινε το πράσινο φως για παραχώρηση εκτάσεων στα Σιδερά, μια καθαρά κτηνοτροφική περιοχή παρά τις αντιδράσεις του κτηνοτροφικού κόσμου. Το άναρχο τοπίο με τις πράσινες επενδύσεις συνεχίζεται και οι εκάστοτε διαφωνίες έχουν τις εξηγήσεις τους, όχι μόνο του Τόπος Να Ζεις, αλλά και των συμβούλων της συμπολίτευσης….

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Διεκόπη η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης από αγανακτισμένους κατοίκους του Μαυροδεντρίου – Αντίθετοι στη δημιουργία πάρκου φωτοβολταϊκών

Θετικό το δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης για τα φωτοβολταϊκά πάρκα στα Σιδερά και τη Νέα Νικόπολη-Οι κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται