Όσοι μένουν στην περιοχή Ηπειρώτικα (πάνω από τον Άγιο Δημήτριο) στην Κοζάνη, σίγουρα ξέρουν το πάρκο των Αγίων Σαράντα Μαρτύρων. Κάποτε αποτελούσε αγαπημένο προορισμό για τους Κοζανίτες για να κάνουν τον περίπατό τους, να
να παίξουν τα παιδιά, να απολαύσουν την μοναδική θέα της Κοζάνης από ψηλά ή ακόμα και να γλεντήσουν παρέες με τις κιθάρες τα βράδια του καλοκαιριού. Τώρα πια λίγοι είναι αυτοί που κάνουν τον περίπατό τους, οι περισσότεροι για βγάλουν βόλτα τα κατοικίδιά τους, ακόμα λιγότεροι κι αυτοί που θα πάνε να απολαύσουν τη θέα, τα δέντρα άλλωστε μεγάλωσαν πολύ… μόνο τα σχολεία της περιοχής εξακολουθούν και πηγαίνουν τους μαθητές εκδρομή εκεί για να παίξουν κάτω από τα δέντρα και γύρω-γύρω από τις εκκλησίες.

Στην κορυφή του λόφου δύο εκκλησίες δημιουργούν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, ο Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος και ο Ιερός Ναός Αγίων Σαράντα Μαρτύρων με κλειστές τις πόρτες αποδεικνύουν πως ο κόσμος που τις επισκέπτεται είναι όλο και λιγότερος. Γύρω από τους ναούς μια μεγάλη αλάνα με παγκάκια, τραπεζάκια και κιόσκια και φυσικά η πέτρινη βρύση, η οποία όμως δεν τρέχει νερό. Όλα αυτά ήταν δωρεές συλλόγων, πολιτών που όμως η φθορά του χρόνου έχει αφήσει τα σημάδια του.

Λίγο πιο πέρα είναι το κιόσκι, καπνισμένο από την τελευταία παρέα που έψησε και γλέντησε εκεί και πίσω από τις εκκλησίες ένα κτήριο στολισμένο με γκράφιτι και με σπασμένα τα τζάμια, εκτεθειμένο στα καιρικά φαινόμενα και στις ανθρώπινες πράξεις. Καθώς ο ήλιος δύει το τελευταίο φως της μέρας μπαίνει από τα παράθυρα του Ναού και αναδεικνύει τα εικονίσματα και τις καντήλες που περιμένουν κάποιον να τις ανάψει. Ακόμα και το παλιό πυροβολείο είναι μέρος του ιδιαίτερο σκηνικού, αν και γεμάτο πέτρες, για τα παιδιά που πάνε εκδρομή εκεί αποτελεί χώρο παιχνιδιού.

 

Αξίζει λοιπόν την επόμενη φορά να κάνει κανείς τον περίπατό του στο πάρκο των Αγίων Σαράντα ή ακόμα και να γίνουν κάποιες εργασίες ανάπλασης προκειμένου να αποκτήσει και πάλι την αίγλη περασμένων ετών. Άλλωστε πόσα είναι τα πάρκα στην Κοζάνη που μπορεί κανείς να περάσει την ώρα του;