To ισχυρό χαρτί των υδροηλεκτρικών θα αξιοποιήσει η ΔΕΗ για τη ζωτικής σημασίας δυναμική επέκτασή της στην αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η ΔΕΗ, για να πετύχει το φιλόδοξο στόχο υποκατάστασης της λιγνιτικής παραγωγής με νέα ισχύ 1.000 MW, μέχρι το 2024, όπως προβλέπει το νέο business plan που παρουσίασε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής της εταιρείας Γιώργος Στάσσης, θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα και να επενδύσει σημαντικά κεφάλαια, που στην παρούσα συγκυρία και παρά τη σημάδια εξυγίανσης η εταιρεία δεν τα διαθέτει. Αυτός είναι ο λόγος που το σχέδιο ανάπτυξης των ΑΠΕ στηρίζεται κατά βάση σε συνεργασία με ιδιώτες.

Οπως o ίδιος ο κ. Στάσσης αποκάλυψε χθες, η ΔΕΗ βρίσκεται σε συζητήσεις με πάνω από 10 ομίλους για συνεργασία στον τομέα των ΑΠΕ. Στα νέα έργα που θα κατασκευαστούν η ΔΕΗ μπορεί αρχικά να συμμετέχει ακόμη και με μειοψηφικό πακέτο, όπως είπε ο κ. Στάσσης, στην πορεία όμως θα έχει διασφαλίσει την πλήρη ευθύνη λειτουργίας και ανάπτυξής τους.

Αν και η απάντηση του κ. Στάσση στο ερώτημα εάν στις κοινές εταιρείες με τους ιδιώτες θα συμμετάσχουν και τα υδροηλεκτρικά ήταν ασαφής, πηγές της ΔΕΗ φέρουν τη διοίκηση της εταιρείας να έχει βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και τα υδροηλεκτρικά.

Το μοντέλο συνεργασίας που συζητείται είναι είτε η ανταλλαγή κάποιου υδροηλεκτρικού σταθμού με αντίστοιχης ισχύος έργα ΑΠΕ εν λειτουργία είτε η σύσταση κοινοπραξίας για την κατασκευή νέων έργων ΑΠΕ, στην οποία η ΔΕΗ θα εισφέρει υδροηλεκτρικές μονάδες και ο ιδιώτης επενδυτής τα κεφάλαια που απαιτούνται για την επένδυση. «Συζητούνται τα πάντα», αναφέρουν πηγές της ΔΕΗ, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες της «Κ».

Με την αξιοποίηση των υδροηλεκτρικών της μονάδων κατά το μοντέλο των συνεργασιών με τρίτους, η ΔΕΗ επιχειρεί να προλάβει και πιθανές παρεμβάσεις από πλευράς της Κομισιόν για πώληση, αφού ο φάκελος «ενεργειακές μεταρρυθμίσεις» παραμένει ανοικτός και θα πρέπει να κλείσει μέσα στον Ιανουάριο, με την Κομισιόν να έχει διατυπώσει στην τελευταία έκθεσή της την ανάγκη λήψης εναλλακτικών δομικών μέτρων σε αντικατάσταση των ΝΟΜΕ. Οι 16 μεγάλοι υδροηλεκτρικοί σταθμοί της ΔΕΗ, συνολικής ισχύος 3.320 MW, αποτελούν τα τελευταία χρόνια δέλεαρ για τους ιδιώτες επενδυτές, αφού στο σύνολό τους έχουν αποσβεσθεί και το λειτουργικό τους κόστος είναι ιδιαίτερα χαμηλό. Προτάσεις για κοινές εταιρείες στις οποίες η ΔΕΗ θα συνεισφέρει υδροηλεκτρικά είχαν διατυπωθεί από ιδιώτες επενδυτές και στο παρελθόν και επαναδιατυπώθηκαν στη νέα διοίκηση της ΔΕΗ.

Με το σχέδιο αξιοποίησης των υδροηλεκτρικών της και συνεργασιών με ιδιώτες, στο πλαίσιο της γρήγορης ανάπτυξης χαρτοφυλακίου στις ΑΠΕ, συνδέονται και οι πρόσφατες αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας για την απεμπλοκή των υδροηλεκτρικών Μετσοβίτικου και Ηλαρίωνα.

Tη συνεργασία της ΔΕΗ με ιδιώτες στον τομέα των ΑΠΕ εξήρε εξάλλου χθες και ο υπουργός Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης κατά την ομιλία του στη Βουλή.

Μιλώντας για το νέο business plan της ΔΕΗ «οι συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα» ήταν ένα από τα τρία σημεία στα οποία στάθηκε ο υπουργός, μαζί με τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ και τον εταιρικό μετασχηματισμό της επιχείρησης. «Εχουμε ένα άνοιγμα της ΔΕΗ στις ανανεώσιμες πηγές, αλλά και ένα θαρραλέο άνοιγμα που θα ακολουθήσει σε Ελληνες και ξένους επενδυτές», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός, μιλώντας για τη συνεργασία της ΔΕΗ με τον ιδιωτικό τομέα.

Κίνητρο των ιδιωτών για συμπράξεις με τη ΔΕΗ στις ΑΠΕ αποτελούν και οι τεράστιες εκτάσεις που διαθέτει για την εγκατάσταση νέων έργων.

Η ΔΕΗ, όπως ανακοίνωσε χθες ο κ. Στάσσης, κατέθεσε προσφάτως στη ΡΑΕ αιτήσεις για νέα έργα φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 1,5 GW, τα οποία θα εγκατασταθούν στα μη λειτουργούνται ορυχεία της σε Μακεδονία και Μεγαλόπολη.

Η στροφή στις ΑΠΕ αποτελεί βασικό πυλώνα του νέου business plan της ΔΕΗ. Από το 20% του συνόλου των επενδύσεων για το 2019 που κατευθύνονταν στις ΑΠΕ, το 2020 ανεβαίνει στο 25% με σκοπό να αυξηθεί ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια.

Στόχος είναι από 2% μερίδιο αγοράς σήμερα, το 2024 να φτάσει στο 10%-20%.

Hλεκτροκίνιση

Η δυναμική είσοδος στον τομέα της ηλεκτροκίνησης αποτελεί επίσης βασική στρατηγική της εταιρείας, η οποία, όπως ανακοινώθηκε χθες, προχωράει άμεσα στην τοποθέτηση 1.000 σταθμών φόρτισης σε όλη την Ελλάδα μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια και περίπου 10.000 σταθμών φόρτισης μεσοπρόθεσμα.

Ο κ. Στάσσης αναφέρθηκε χθες στις θετικές επιπτώσεις στη λειτουργική κερδοφορία της εταιρείας από το σβήσιμο των λιγνιτικών μονάδων, οι οποίες το 2019 επιβάρυναν τη ΔΕΗ με ζημίες περί τα 300 εκατ. ευρώ.

Ο συνδυασμός απολιγνιτοποίησης και ανάπτυξης ΑΠΕ θα οδηγήσει σε EBITDA ύψους 1 δισ. ευρώ το 2024.

«Σβήσιμο» λιγνιτικών μονάδων

Μείωση του ποσοστού παραγωγής από λιγνίτη στο 8% το 2024, από 37% σήμερα, θα φέρει το σχέδιο απολιγνιτοποίησης που ξεκινάει το 2020 και θα ολοκληρωθεί το 2023 με το σταδιακό σβήσιμο όλων των εν λειτουργία λιγνιτικών μονάδων. Η μονάδα 5 της Πτολεμαΐδας, όπως τόνισε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, θα ολοκληρωθεί και έως το 2028 θα λειτουργεί με λιγνίτη, ενώ μετέπειτα με κάποια άλλη τεχνολογία που δεν έχει ακόμη αποφασιστεί. Ο κ. Στάσσης έκανε χθες σαφές ότι πρόθεση της ΔΕΗ δεν είναι να αποσταθεροποιήσει την ομαλή τροφοδοσία της χώρας σε ηλεκτρισμό. Τόνισε, ωστόσο, ότι θα αποφασίσει ο ΑΔΜΗΕ για το εάν κάποιες μονάδες θα πρέπει να εξακολουθήσουν να λειτουργούν μετά το 2023. Σε αυτή την περίπτωση όμως, είπε, η ΡΑΕ θα πρέπει να εγκρίνει στη ΔΕΗ την ανάκτηση του λειτουργικού τους κόστους, αφού η ΔΕΗ ζημιώνεται από τη λειτουργία τους. Οσον αφορά τα ζητήματα που ανοίγουν για τους εργαζομένους στις λιγνιτικές μονάδες και στα ορυχεία, ο κ. Στάσσης σημείωσε ότι η ΔΕΗ θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα επένδυσης σε άλλες τεχνολογίες στην περιοχή και θα στηρίξει τα σχέδια της κυβέρνησης για την ομαλή μετάβασή τους στη μεταλιγνιτική εποχή και την ανάπτυξή τους. Ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι η ΔΕΗ μελετάει την κατασκευή δύο μονάδων με καύση σκουπιδιών, μία στην περιοχή της Μακεδονίας και μία κοντά στην Αττική.

Οσον αφορά τους εργαζομένους, το νέο μπίζνες πλαν της εταιρείας προβλέπει 11.500 το 2024, από 15.000 σήμερα. Το 2019 θα φύγουν από την επιχείρηση 1.900 άτομα που έχουν συμπληρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, ενώ θα αξιοποιηθούν και οι δυνατότητες μετακίνησης στον όμιλο αλλά και στον δημόσιο τομέα που προβλέπει ο νόμος. Από εκεί και πέρα, η μείωση του προσωπικού θα προχωρήσει με στοχευμένα προγράμματα εθελουσίας εξόδου που θα χρηματοδοτηθούν από τη ΔΕΗ και θα εφαρμοστούν κατά το μοντέλο που εφάρμοσε ο ΟΤΕ την περίοδο 2012-2014. Η ΔΕΗ θα προχωρήσει παράλληλα σε 800 νέες προσλήψεις, κυρίως στον τομέα των δικτύων. Η ψηφιοποίηση των δικτύων αποτελεί επίσης βασικό πυλώνα του νέου μπίζνες πλαν και θα προχωρήσει παράλληλα με τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, η οποία, όπως τόνισε χθες στη Βουλή ο υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, «θα είναι σε ποσοστό 49%, αλλά με ισχυρά δικαιώματα μειοψηφίας, ώστε να προσελκύσουμε όχι μόνο θεσμικούς, αλλά και στρατηγικού χαρακτήρα επενδυτές». Στις προτεραιότητες της ΔΕΗ παραμένει η βελτίωση της εισπρακτικότητας της εταιρείας και το κυνήγι των στρατηγικών κακοπληρωτών. Ηδη μέσα στους τελευταίους μήνες η ΔΕΗ προχώρησε στην αποκοπή ρεύματος σε 55.000 στρατηγικούς κακοπληρωτές. Αναφερόμενος στο θέμα της Λάρκο και των χρεών ύψους άνω των 300 εκατ. ευρώ προς την επιχείρηση, ο κ. Στάσσης τόνισε ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί και ότι η ΔΕΗ δίνει έναν ελάχιστο χρόνο στην κυβέρνηση για να βρει λύση.

kathimerini.gr