Αντικείμενο σχολιασμού στα πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικά μέσα έγινε το πρόσφατο πανηγύρι στη Λευκοπηγή Κοζάνης το βράδυ της Πέμπτης 9 Ιουλίου, με τραγουδιστές το Γιάννη Καψάλη και τη Γιώτα Γρίβα, ως δείγμα συνωστισμού μιας και από ένα σημείο και μετά οι παρευρισκόμενοι χόρευαν πιασμένοι χέρι χέρι ξεχνώντας τα μέτρα για την κορωνοϊο. Περιστατικό που σημειώνεται ενώ τα κρούσματα στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι σε έξαρση, 28 στην Καστοριά και 4 στην Κοζάνη, και ενώ μαγαζιά εστίασης στο κέντρο της πόλης της Κοζάνης αναγκάζονται να βάλουν λουκέτο πληρώνοντας τσουχτερά πρόστιμα για την παρουσία πολύ λιγότερων ατόμων στον ίδιο χώρο.

Η τοποθέτηση του Δημάρχου

Ο δήμαρχος Κοζάνης κ. Λάζαρος Μαλούτας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ σχολίασε το φαινόμενο της μη τήρησης των μέτρων στο εν λόγω γλέντι λέγοντας πώς τέτοιες “καταστάσεις δεν είναι οι πρέπουσες”. Συμπλήρωσε μάλιστα πως “σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις είναι δύσκολο να ελεγχθεί η κατάσταση. Ίσως θα πρέπει να έρθει από πάνω η απαγόρευση”. Να υπενθυμίσουμε πως πριν από ένα μήνα η εμποροπανήγυρις στο Δρέπανο είχε απαγορευτεί με βάση και τις υποδείξεις του ΕΟΔΥ, κάτι που και στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο αναφέρθηκε από το  δήμαρχο ως ορθή κίνηση. Ενώ το ίδιο δημοτικό συμβούλιο είναι εκείνο που έδωσε έγκριση για παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου για τη διεξαγωγή του γλεντιού της Λευκοπηγής.

Τα αθηναϊκά μέσα

Από τα αθηναϊκά μέσα λόγος έγινε για τα μέτρα πρόληψης που πάρθηκαν πριν την έναρξη του πανηγυριού με τον ψεκασμό των τραπεζιών και την τοποθέτηση τους με βάση τα μέτρα απόστασης, πράγματα που ήρθαν σε αντιδιαστολή με τα όσα συνέβησαν αργότερα. Τους παρευρισκόμενους, δηλαδή, να χορεύουν δίπλα δίπλα και να αγκαλιάζονται. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε ο τραγουδιστής κ. Γιάννης Καψάλης επισημαίνοντας πως “κανείς δεν έχει κολλήσει κορωνοϊό από τα πανηγύρια, τα κρούσματα έρχονται από το εξωτερικό” και πως υπήρχε παρότρυνση να μην χορεύουν στην πίστα οι συνδαιτυμόνες αλλά στα τραπέζια, κάτι, που, όπως φάνηκε, δεν τηρήθηκε. Από τέτοιες περιπτώσεις “υγειονομικής βόμβας” θα  εξαρτηθεί η απόφαση για λήψη αυστηρότερων μέτρων στις 15 Ιουλίου, σημειώθηκε.

Φ.Μ.