Ακούσαμε πολλά για την επικείμενη παρουσία του υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου ή και του Γενικού Γραμματέα κ. Γιώργου Αγγελόπουλου ώστε να προχωρήσει η πολυσυζητημένη συγχώνευση των δύο τριτοβάθμιων ιδρυμάτων της περιοχής μας. Όταν πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη και τα Γιάννενα έχουν ήδη καταλήξει και προχωρούν δυναμικά στο επόμενο στάδιο, εμείς βρισκόμαστε ακόμα σε συζητήσεις για τον αριθμό και το είδος των τμημάτων που επιθυμούμε.

Ίσως να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε περισσότερα τμήματα από τα συγχωνευμένα 13,όπως διαμορφώνονται μετά την μεταξύ τους απορρόφηση , αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό θα συνδυαστεί και με επιπλέον κονδύλια για υποδομές και προσλήψεις καθηγητών. Η Πανεπιστημιούπολη κατασκευάζεται με γοργούς ρυθμούς για να δεχτεί αυτό το νέο Πανεπιστήμιο, το οποίο ακόμα δεν έχει όραμα ούτε υπόσταση και βρίσκεται ακόμα στα χαρτιά.

Ουσιαστικά θα περιέχει το μεγάλο ΤΕΙ και το μικρό Πανεπιστήμιο με τα ακαδημαϊκά κριτήρια των αρραβωνιασμάτων των δύο ιδρυμάτων να μην έχουν καμιά εφαρμογή και αυτό να απωθεί το Πανεπιστήμιο από τις όποιες συζητήσεις. Σίγουρα θα δούμε κάποια στιγμή σε ΦΕΚ το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο μοιάζει να είναι σαν ένας γάμος με συνοικέσιο και προξενήτρα την ίδια την κυβέρνηση, η οποία δήθεν αναβαθμίζει τα τεχνολογικά ιδρύματα με τα πανεπιστημιακά για να μην είναι κανένας δυσαρεστημένος.

Οι τοπικοί άρχοντες φυσικά δεν έχουν παρά να αντιμετωπίσουν πολιτικά την εν λόγω συγχώνευση, όπως συνηθίζουν τόσα χρόνια γνωρίζοντας ότι με την ίδρυση του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής τα περιφερειακά ιδρύματα χάνουν. Έτσι με τη σειρά τους το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας συζητούν αναγκαστικά για τη συγχώνευσή τους χωρίς ουσιαστικά να έχουν κοινό όραμα. Και οι συζητήσεις κινούνται σε νωχελικούς ρυθμούς…
Ιωάννα Παπαδημητρίου