Ο Απολογισμός του Δήμου Εορδαίας πραγματοποιήθηκε σε μία περίοδο που μαίνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ανάμεσα στη Ρωσία, της οποίας την εισβολή καταδικάσαμε και τις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ευρωπαϊκή Ένωση για τον έλεγχο των ενεργειακών και πλουτοπαραγωγικών πηγών, των δρόμων μεταφοράς της ενέργειας, για το μοίρασμα των αγορών των σφαιρών επιρροής, για νέα κερδοφόρα πεδία.

Κλιμακώνεται σταθερά η αντιπαράθεση ανάμεσα στην Κίνα και στο ΝΑΤΟ στο φόντο της έντασης των ανταγωνισμού Ουάσιγκτον με το Πεκίνο για την πρωτοκαθεδρία στον πλανήτη. Με τον κίνδυνο ενός γενικευμένου πολέμου να γίνεται όλο και πιο ορατός.

Η Ελλάδα με τις Νατοϊκές βάσεις αποτελεί ορμητήριο πολέμου αλλά και συγχρόνως στόχος αντίποινων.

Όλο το προηγούμενο διάστημα ο λαός της περιοχής έχει “χορτάσει” από μεγάλα λόγια και “κάλπικες” υποσχέσεις.

Όμως, έφτασε η ώρα της αλήθειας και όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή είναι αποκαλυπτικά. Αποκαλύπτουν όλους τους πολιτικούς συνενόχους στο τεράστιο έγκλημα της «απολιγνιτοποίησης» το όποιο σταθερά διαπράττουν όλες οι κυβερνήσεις

Όταν ο πρωθυπουργός το Νοέμβρη επισκέφτηκε την περιοχή μας είπε <<η πράσινη μετάβαση είναι μονόδρομος για την αντιμετώπιση της “κλιματικής” κρίσης>> μαζί με την υπόσχεση για καλύτερες θέσεις εργασίας. Τα γεγονότα όμως είναι μαρτυριάρικα. Από το Νοέμβριο του 2020 έχουν έρθει στο δημοτικό συμβούλιο δεκάδες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων (Μ.Π.Ε) με τις οποίες παραχωρούνται στα “αρπακτικά” της δήθεν πράσινης ενέργειας χιλιάδες στρέμματα γης υψηλής παραγωγικότητας και βοσκοτόπια για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Δυστυχώς δεν προβλέπεται ούτε μία θέση εργασίας με μόνιμη και σταθερή δουλειά παρά ελάχιστες εποχικές.

Τον Απρίλη πάλι ο πρωθυπουργός μας πληροφόρησε κατηγορηματικά ότι προκειμένου να απεξαρτηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση από το ρωσικό φυσικό αέριο πρέπει να αυξηθεί προσωρινά η λιγνιτική παραγωγή. Απεξάρτηση από το φυσικό αέριο και εξάρτηση από το Αμερικάνικο LNG, το οποίο μάλιστα είναι ακριβότερο.

Τώρα μας πληροφορούν ότι η νίκη των δυνάμεων του Ευρωατλαντικού άξονα στον ενεργειακό πόλεμο με τη Ρωσία έχει μεγαλύτερη σημασία από την κλιματική κρίση.

Βέβαια η υποκριτική επίκληση και το κάλπικο ενδιαφέρον για το περιβάλλον αποκαλύπτεται κάθε μέρα. Πρόσφατα δημοσιεύματα έλεγαν ότι η ΔΕΗ σχεδιάζει τη δημιουργία μονάδας αξιοποίησης αποβλήτων στα λιγνιτικά πεδία της Πτολεμαΐδας και μάλιστα η μονάδα θα καίει τα υπολείμματα από την μηχανική επεξεργασία των καρκινογόνων αποβλήτων CRDF/SRF.

Η Λαϊκή Συσπείρωση έγκαιρα είχε τοποθετηθεί και είχε αναδείξει ότι η “πράσινη” κοινωνική συμφωνία , το Green NEW DEAL, η “πράσινη” μετάβαση προωθήθηκε εκτός από την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο ,για να βρουν κερδοφόρα διέξοδο τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια που έχουν συγκεντρώσει τα μονοπώλια της πράσινης ενέργειας, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέχει το προβάδισμα στην τεχνογνωσία των ΑΠΕ σε σχέση με τους ανταγωνιστές σε ΗΠΑ και Κίνα.

Σήμερα δύσκολα μπορούν να κρυφτούν οι στόχοι της “πράσινης” καπιταλιστικής ανάκαμψης και οι ολέθριες συνέπειες για το λαό.

Η πράσινη μετάβαση δημιουργεί νέες ευκαιρίες για μεγάλες καπιταλιστικές επενδύσεις για τα φ/β και αιολικά πάρκα, 300 δις ευρώ θα διαθέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, εκ των οποίων τα περισσότερα ως νέα δάνεια για τα σχέδια απεξάρτησης από τα ρωσικά καύσιμα που αφορά επενδύσεις στις ΑΠΕ στις υποδομές υδρογόνου.

Στην περιοχή μας ,την Δυτική Μακεδονία, ναυάγησε το πρόγραμμα White Dragon, αυτό το εμβληματικό έργο σύμφωνα με τον περιφερειάρχη το οποίο θα αναπλήρωνε τις χαμένες θέσεις εργασίας εξαιτίας της απολιγνιτοποίησης. Μόνο που τέτοια εμβληματικά έργα αρχίζουν και τελειώνουν όταν οι επιχειρηματικοί όμιλοι βρίσκουν αλλού ευκαιρίες για περισσότερη χρηματοδότηση και εγγυημένα κέρδη.

Στην Πελοπόννησο και στη Δυτική Μακεδονία η κοινοτική και κρατική χρηματοδότηση για έργα ενεργειακής μετάβασης αφορά ήδη ένα πακέτο 7 δισ. ευρώ. Τα παραπάνω δισεκατομμύρια ευρώ δεν θα πάνε στην παιδεία, στην υγεία, στην πρόνοια κλπ, ούτε για μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Διαβάζουμε από την Επιτροπή Ενέργειας του Δήμου Εορδαίας, στην οποία η Λαϊκή Συσπείρωση δεν συμμετείχε και στη συνέχεια αδρανοποιήθηκε: “Ένταξη του ΒΙΟΠΑ Πτολεμαΐδας στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα με επιδότηση άνω του 80% για την ίδρυση και λειτουργία νέων επιχειρήσεων καθώς και η πλήρης επιδότηση για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας”.

Τα μεγάλα κέρδη των “πράσινων αρπακτικών” διασφαλίζονται από τις πολλαπλές θυσίες των λαών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως οι πάνω από 20.000 χαμένες θέσεις εργασίας στη περιοχή μας, με το πανάκριβο πράσινο ρεύμα το οποίο συμπαρασύρει και άλλα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Όσον αφορά τις ενεργειακές κοινότητες στις οποίες όλες οι παρατάξεις πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης ψηφίσατε, που θα μας οδηγούσαν δήθεν στην Ενεργειακή Δημοκρατία. Στην πράξη αξιοποιούνται για να αναθέσουν σε εταιρείες τα σχετικά προγράμματα ανάπτυξης φ/β σταθμών και ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων, ακόμα θα χρησιμοποιηθούν για την ενσωμάτωση των λαϊκών αντιδράσεων

Για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της πολιτικής προστασίας, της αντισεισμικής θωράκισης, της πυροπροστασίας, της αντιπλημμυρικής προστασίας που έχει πολύ πιο άμεση και επείγουσα σημασίας για την προστασία της ζωής και της υγείας του πληθυσμού; Δεν έχουν παρθεί τα απαραίτητα μέτρα.

Αλήθεια τι θα γίνει αν υπάρξει μία μεγάλη πυρκαγιά, πόσο έτοιμοι είμαστε να αντιμετωπίσουμε ένα μεγάλο σεισμό;

Στα δάχτυλα του ενός χεριού μετριούνται τα σχολεία που έχουν πιστοποιητικό πυροπροστασίας.

Ψηφίσατε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2021-2026 το οποίο καταρτίστηκε γιατί η χώρα έχει δεσμευτεί στην υλοποίηση συγκεκριμένων δημοσιονομικών στόχων, οι οποίοι προβλέπουν την επίτευξη πρωτογένων πλεονασμάτων της τάξης του 3,5% σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης σε όρους ενισχυμένης εποπτείας.

Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικής Στρατηγικής θα παραμείνει καθηλωμένη η κρατική χρηματοδότηση στους Δήμους μέχρι το 2026, η οποία έχει μειωθεί πάνω από 65% από το 2010.

• Θα παραμείνουν στα όρια της φτώχειας, του 2019 κάθε είδους κοινωνικές παροχές και πόροι για την κοινωνική πολιτική. Σε μία περίοδο που λόγω και Covid θα πρέπει να είναι αυξημένες.
• Δεν προβλέπεται ενίσχυση των Δήμων με μόνιμο προσωπικό.
• Τα μόνα έσοδα που θα αυξηθούν στους Δήμους είναι τα ίδια έσοδα. Αυτά που προέρχονται από την φορολογία από τους Δήμους και έρχονται να προστεθούν στο 95% των άμεσων και έμμεσων φόρων που πληρώνει ο λαός.

Όλοι σας είστε υπέρ της αυτονομίας και αυτοτέλειας των Δήμων. Για αυτό συμφωνείται τόσο η συμπολίτευση όσο και η μείζον αντιπολίτευση να εισπράττουν οι δήμοι του ΕΝΦΙΑ. Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένα άδικο χαράτσι και ως εκ τούτου πρέπει να καταργηθεί.

Μετά την συγχώνευση οι εναπομείναντες οι δύο Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί, δεν καλύπτουν τις ανάγκες αυτής της ηλικίας, δυναμικότητας 30 βρεφών και 100 νηπίων. Σύμφωνα με το πρόγραμμα οικογενειακής εναρμόνισης οι ωφελούμενοι είναι πάνω από 852. Το πρόβλημα λύνεται για την ώρα κάτω από το χαλί, με τους 8 ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.Και επειδή ακριβώς υπάρχει πρόβλημα υποδομών, ο Δήμος Εορδαίας έχει επιλεγεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα “ Νταντάδες της γειτονιάς”

Τραγική είναι η κατάσταση και στα Νηπιαγωγεία, τα μισά μέσα στην πόλη είναι ενοικιαζόμενα σε Ισόγεια Πολυκατοικιών, χωρίς αύλειους χώρους με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγιεινή και την ασφάλεια των μαθητών. Οι καθαριστές αέρα που τοποθετήσατε λόγω Covid είναι μία “ασπιρίνη” στο πρόβλημα. Εύλογα μπαίνει το ερώτημα πώς γίνεται ενώ η εξέλιξη της τεχνολογίας και της τεχνογνωσίας και όσοι εμπλέκονται στο χώρο των κατασκευών υποδεικνύουν κτήρια με νέες και σύγχρονες υποδομές οι οποίες θα παρέχουν όχι μόνο υγεία και ασφάλεια στα παιδιά μας αλλά και αναβάθμιση της παρεχόμενης αγωγής, να καταστρατηγείται και να μην εφαρμόζεται. “ Η λογική του κόστους και οφέλους” είναι το πρόβλημα.

Το πόσο μεγάλη σημασία έχει η προσχολική αγωγή αποτυπώνεται με λίγες σειρές στα λόγια ενός μεγάλου παιδαγωγού του Β. Σουχομλίνσκι:
“Η σχολική ηλικία, η σπουδαιότερη περίοδος της ανθρώπινης ζωής, δεν είναι προετοιμασία για τη μελλοντική ζωή, είναι η πραγματική, φωτεινή, πρωτότυπη ανεπανάληπτη ζωή. Κι από το πως πέρασε την παιδική ηλικία από το ποιος το κρατούσε από το χέρι στα παιδικά χρόνια, από τι μπήκε στο μυαλό και στην καρδιά από το περιβάλλον, από αυτό εξαρτάται σε αποφασιστικό βαθμό τι άνθρωπος θα γίνει το σημερινό παιδάκι.”

Μας βρίσκει αντίθετους η λειτουργεία του 1ου ΕΠΑΛ σαν Πρότυπο. Είναι ένας απαράδεκτος θεσμός που έχει σαν στόχο την εκπαίδευση “άριστων” και “χαρισματικών” μαθητών των σχολείων τα οποία εντείνουν και νομιμοποιούν την «κοινωνική ανισότητα». Ο παραπάνω διαχωρισμός έχει ξεπεραστεί παιδαγωγικά εδώ και πολλές δεκαετίες στην εκπαιδευτική πρακτική.

Η ίδια απαράδεκτη κατάσταση επικρατεί στις αθλητικές εγκαταστάσεις. Εδώ και ένα χρόνο ξεκίνησαν οι εργασίες στο ΔΑΚ Πτολεμαΐδας χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί. Αποτέλεσμα αυτού είναι τα τμήματα μπάσκετ, βόλεϊ και χάντμπολ να περιπλανιούνται σε διάφορα σχολικά γήπεδα της πόλης για προπόνηση, ενώ οι αγώνες να γίνονται σε γήπεδα γειτονικών πόλεων με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ας ελπίσουμε και αυτή η κατάσταση που επικρατεί να μην αποτελέσει τροχοπέδη για τους μικρούς αθλητές της πόλης μας από τον “ όμορφο κόσμο του αθλητισμού”. Ο αθλητισμός είναι αναφαίρετο δικαίωμα για όλους και όχι πολυτέλεια για λίγους και με αυτό το κριτήριο πρέπει να το αντιμετωπίζουμε.

Ας αναρωτηθούμε όλοι μας, γιατί μας μιλάνε για δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας, εκείνοι που έχουν υπονομεύσει τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας, που έχουν οδηγήσει σε καταστροφή μεγάλου μέρους της αγροτικής παραγωγής, αυτοί που μας έχουν οδηγήσει την περιοχή μας σε μαρασμό, ποιος φταίει;

Εμείς λέμε ότι ο πραγματικός φταίχτης είναι ο πολιτικός προσανατολισμός τόσο της σημερινής κυβέρνησης όσο και των προηγούμενων που δεν κινούνται στην κατεύθυνση ικανοποίησης των αιτημάτων μας, των λαϊκών αναγκών, αλλά ικανοποιεί τις ανάγκες του κεφαλαίου. Ξοδεύει πάνω από 2% του ΑΕΠ για τις Νατοικές ανάγκες κάθε χρόνο.

Οφείλουμε να οργανώσουμε μαζί με το λαό τη διεκδίκηση για αλλαγή πολιτικής ιεράρχησης αναγκών προτεραιοτήτων, ώστε να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του λαού. Έχουμε εμπιστοσύνη στο λαό μας. Θεωρούμε ότι όσο και αν σε κάποιες περιόδους τα πράγματα δείχνουν στάσιμα αυτός είναι που θα οδηγήσει στην κοινωνική πρόοδο.

Για την Λαϊκή Συσπείρωση
Αντωνία Χόλμπα