Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων ενάντια στους αγωνιζόμενους κατοίκους του χωριού Καλαμιά, ενάντια σε εργατικά σωματεία και σε άλλους μαζικούς φορείς του λαού και της νεολαίας της περιοχής, ενάντια σε στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που διαμαρτύρονταν για την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού πάρκου σε απόσταση αναπνοής από το χωριό. Επίθεση που κατέληξε σε τραυματισμούς και συλλήψεις κατοίκων του χωριού και στελεχών της ΚΝΕ. Με αυτές τις ενέργειες προσπαθούν να φοβίσουν τους κατοίκους της Καλαμιάς, αλλά και άλλων περιοχών που αγωνίζονται ενάντια στα μονοπώλια των ΑΠΕ, όπως η Σιάτιστα και η Γαλατινή.

Ο αγώνας των κατοίκων της Καλαμιάς είναι ένας δίκαιος αγώνας που έχει ως στόχο την υπεράσπιση της ζωής του, κόντρα στα επιχειρηματικά συμφέροντα, στα αρπακτικά της «πράσινης καπιταλιστικής ανάπτυξης», που καταστρέφουν τον τόπο του για να βγάλουν ακόμη μεγαλύτερα κέρδη. Είναι ένας αγώνας που συνενώνεται με τον αγώνα του λαού ολόκληρης της Δυτικής Μακεδονίας ενάντια στα σχέδια «απολιγνιτοποίησης» και παράδοσης του φυσικού πλούτου της περιοχής στα μονοπώλια των ΑΠΕ, που διαχρονικά προώθησαν και προωθούν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ), πιστές στις κατευθύνσεις της ΕΕ, τις οποίες άλλωστε συνδιαμορφώνουν.

Τεράστιες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης, των άλλων αστικών κομμάτων, καθώς και των δυνάμεών τους στην Τοπική Διοίκηση, που με διάφορους τρόπους προσπαθούν να καλλιεργήσουν εφησυχασμό στους κατοίκους, κρυπτόμενοι πίσω από νομικές διαδικασίες, την ώρα που τα «πράσινα αρπακτικά» επελαύνουν.

Ο αγώνας ενάντια στην παράδοση της περιοχής στους μονοπωλιακούς ομίλους πρέπει τώρα να δυναμώσει κι άλλο, να γίνει υπόθεση όλων των μαζικών φορέων του λαού της περιοχής. Πρέπει να στηριχθούν με κάθε τρόπο οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες του επόμενου διαστήματος, να σταλεί το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση πως οι αγώνες δεν καταστέλλονται, οι αγωνιστές που υπερασπίζονται την ζωή τους δεν τρομοκρατούνται.

Απαιτούμε τώρα την απελευθέρωση των κατοίκων και των στελεχών της ΚΝΕ.