“ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ” ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΕΛΠΝΟ – Η ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΑΘΗΝΑ ΠΑΓΚΑΡΛΙΩΤΑ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΛΟΓΟΣ

Την ανησυχία του για την έξαρση της ιλαράς εξέφρασε το ΚΕΕΛΠΝΟ. Μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί  140 κρούσματα στη χώρα μας, κυρίως ανθρώπων που δεν έχουν εμβολιαστεί, ενώ ταυτόχρονα οι παιδίατροι συμβουλεύουν όλους τους γονείς που δεν έχουν εμβολιάσει τα παιδιά τους να το πράξουν άμεσα.

Μιλώντας στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα η παιδίατρος Αθηνά Παγκαρλιώτα, έδωσε τις κατάλληλες συμβουλές προς τους γονείς για το τι θα πρέπει να πράξουν, ενώ αναφέρθηκε και στο κατά πόσο έχουν εμφανιστεί κρούσματα στην περιοχή μας. Χαρακτηριστικά τόνισε πως: ” Μέχρι στιγμής γνωρίζουμε ότι στο νοσοκομείο Κοζάνης νοσηλεύτηκαν προ μηνών με ιλαρά, δύο αδερφάκια, τα οποία ήταν παιδάκια που είχαν έρθει από τη Ρουμανία. Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι, όμως, για τον αριθμό των κρουσμάτων, γιατί τα παιδιά που καταλήγουν στο Νοσοκομείο όταν θα εμφανίσουν κάποια επιπλοκή από τη νόσο. Ενδεχομένως να υπήρξαν και κρούσματα που δεν τα γνωρίζουμε”.

Ο κάθε γονιός θα πρέπει να γνωρίζει αν είναι εμβολιασμένο για τη νόσο ή όχι, οπότε μια ερώτηση στον παιδίατρο και ένας έλεγχος στο βιβλιάριο υγείας είναι απαραίτητα, προσέθεσε. Επίσης, ο γονιός θα πρέπει να γνωρίζει τα συμπτώματα της νόσου και να τα αναγνωρίζει  όταν συμβεί στο δικό του παιδί. Ένα παιδί μπορεί να κολλήσει την ιλαρά αλλά να εμφανίσει τα συμπτώματα μετά από 10-12 ημέρες , γιατί αυτός είναι ο χρόνος επώασης. Το πρώτο σύμπτωμα που θα εμφανίσει είναι πυρετός, μύξες και βήχας. Αρχικά, συνεπώς, δεν διαφέρει η ιλαρά από μια άλλη κοινή ίωση που θα έχει το παιδί. Όμως, περίπου 4 ημέρες μετά εμφανίζεται το χαρακτηριστικό εξάνθημα της ιλαράς. Τα σημάδια εμφανίζονται πρώτα πίσω από τα αυτάκια του παιδιού και μετά στο πρόσωπο, στον κορμό και σε όλο το σώμα. Το χαρακτηριστικό εξάνθημα οδηγεί στη διάγνωση της ιλαρά, με αποτέλεσμα ο παιδίατρος να δίνει σχετικές οδηγίες στους γονείς.

Με την εμφάνιση της ιλαράς, σημείωσε η ίδια, το παιδί θα πρέπει να μείνει στο σπίτι , μιας και η νόσος μεταδίδεται τέσσερις ημέρες πριν και τέσσερις ημέρες μετά την εμφάνιση του εξανθήματος . με την εμφάνιση του εξανθήματος για διάστημα 4 ημερών σίγουρα, το παιδί θα πρέπει να μείνει στο σπίτι και να μην έρθει σε επαφή με άλλα παιδιά. Οι ευπαθείς ομάδες είναι βρέφη, παιδιά έως 4 ετών και οι έγκυες που έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών όπως ωτίτιδα, πνευμονία και εγκεφαλίτιδα.

Επίσης, ανέφερε πως το εμβόλιο της ιλαράς γίνεται σε δύο δόσεις, η πρώτη σε ηλικία 12-15 μηνών και η δεύτερη δόση σε ηλικία 4-6 ετών. Αν για οποιονδήποτε λόγο υπάρχουν παιδιά που για οποιονδήποτε λόγο δεν έχουν κάνει εμβόλιο, τότε να σπεύσουν να το κάνουν. Ειδικά σε περιόδους που έχουμε επιδημική έξαρση , η δεύτερη δόση να γίνει ακόμη και πιο νωρίς από την ηλικία των 4 ετών (προϋπόθεση είναι να έχουν περάσει τουλάχιστον 3 μήνες μετά την πρώτη δόση) .

Το αντιεμβολιαστικό κίνημα είναι μια τάση των γονιών και αυτό προκάλεσε τα αυξημένα κρούσματα της ιλαράς στη χώρα μας και σε άλλες χώρες.  Αυτό που συμβουλεύει , τέλος, έναν γονιό, αν το παιδί είναι εμβολιασμένο δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αν δεν έχει κάνει το εμβόλιο, πρέπει να το κάνει άμεσα, κατέληξε.

 

Β.Σ.