Σύγχυση έχει επικρατήσει ύστερα από την πρόσφατη αλλαγή των κανονισμών εισόδου στην Ελλάδα από την Αλβανία, καθώς επι της ουσίας η «εύκολη λύση» του rapid test δεν είναι εφικτή. Όπως πρόσφατα έγινε γνωστό, ένα αρνητικό rapid test θεωρητικά αρκεί ώστε κάποιος να μπορέσει να εισέλθει στην ελληνική μεθόριο, μια ρύθμιση που δίνει λύση στο ζήτημα του υψηλού κόστους όπου μέχρι πρότινος καλούνταν να πληρώσουν οι ταξιδιώτες για την διενέργεια μοριακού τεστ.

Παρόλο που το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στα σύνορα συνεχίζει να πραγματοποιεί rapid tests σε όσους περνούν τα σύνορα, ισχύει η προϋπόθεση προσκόμισης βεβαίωσης αρνητικού rapid test από αναγνωρισμένο διαγνωστικά κέντρα της Αλβανίας. Μέχρι σήμερα ουδείς δεν μπορεί να προμηθευτεί βεβαίωση αρνητικού rapid test στην Αλβανία με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να προσφεύγουν ξανά στην κοστοβόρα λύση του μοριακού τεστ. Όπως μας ενημέρωσαν άνθρωποι που ταξίδεψαν πρόσφατα, τα διαγνωστικά κέντρα δηλώνουν αδυναμία στο αίτημα έκδοσης βεβαίωσης αρνητικού rapid test, κάτι που δεν συμβαίνει για την διενέργεια του «ακριβού» μοριακού.

Για όσους λοιπόν επιθυμούν να ταξιδέψουν, ενημερώνουμε πως δεν κάνουν μόνοι τους το rapid test και δεν τους καλύπτει το rapid test του ΕΟΔΥ. Η είσοδος στην Ελλάδα με αρνητικό rapid test ισχύει μόνο εφόσον αυτό έχει διενεργηθεί σε αναγνωρισμένο διαγνωστικό της Αλβανίας και υπάρχει έγγραφη βεβαίωση.

Πηγή:himara.gr