Με μειωμένα λιπαρά και ζάχαρη, χωρίς συντηρητικά και με υψηλή θρεπτική αξία και νοστιμιά, τα σνακ που βρήκαμε στην αγορά θα ικανοποιήσουν τους πιτσιρικάδες, αλλά κι εμάς.

Μην ξεχνάτε τις σταφίδες

Συμπυκνωμένη θρεπτική αξία και τόνοι ενέργειας περιέχονται σε έναν τόσο δα καρπό όπως οι σταφίδες. Είναι αληθινά θαυμαστό σνακ, ωφέλιμο, γλυκό και νόστιμο. Αναζητήστε τις τραγανές μαύρες κορινθιακές σταφίδες Golden Βlack (Yoleni’s, Βάθος Κήπος, Olicatessen), οι οποίες καλλιεργούνται βιολογικά στην Αρχαία Νεμέα και αποξηραίνονται με φυσικό τρόπο στη σκιά από έναν σταφιδοπαραγωγό αναντάμ παπαντάμ, τον βραβευμένο από τον «Γ» Γιώργο Μάζο. Επίσης, από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζακύνθου κυκλοφορεί και μια πολύ «έμπειρη» εκδοχή τους: ψιλή μαύρη σταφίδα Ζακύνθου με επικάλυψη μαύρης σοκολάτας ή σοκολάτας γάλακτος (Olicatessen, Καταλαχού, Θανόπουλος). Επίσης, σε καλόγουστες συσκευασίες βρίσκουμε αμύγδαλα βολιώτικα, ανάλατα και αναποφλοίωτα, της The Nutlers (Bamboo Vegan, Συν.Αλλ.Οις, Μανδραγόρας).

Ελληνικές μπάρες με υπερτροφές

Οι μπάρες με δημητριακά, ξηρούς καρπούς και ξερά φρούτα που βρήκαμε περιέχουν κι ένα τραγανό στοιχείο, συχνά και κάποιες από τις λεγόμενες σούπερ τροφές, και σίγουρα ένα γλυκαντικό ανώτερης ποιότητας από τη λευκή επεξεργασμένη ζάχαρη. Όπως η Energy Bar της χιώτικης εταιρείας Kiss the Earth που, εκτός από φιστικοβούτυρο και σοκολάτα, περιέχει χουρμάδες, σταφίδες και σύκα (4 Seasons, Nora’s deli, My Market). Αλλά και το Ανώγι από την Κέα, που φτιάχνει κι εξαιρετικά παστέλια, έχει βγάλει μια σειρά από μπάρες, εκ των οποίων πολύ νόστιμη είναι αυτή με βρόμη, ταχίνι, φιστίκι Αιγίνης και σοκολάτα υγείας (Βάθος Κήπος, Θανόπουλος, Νομή). Εξαιρετικές και οι άθερμες και gluten-free μπάρες Brothers,με γεύσεις όπως μπανάνα-κακάο-λιναρόσπορος ή λεμόνι-κράνμπερι (Νομή, brothershealthyfood.gr).

Το μέλι σε πρώτο πλάνο

Παστέλι με μέλι. Ο νούμερο ένα τρόπος για να φάμε το μέλι με το χέρι. Έξοχα μελάτα παστέλια φτιάχνει το Καλαματιανό (efruit. gr), και όχι μόνο με σουσάμι, αλλά και με ντόπιο αράπικο φιστίκι της περιοχής. Τα παραδοσιακά μελεκούνια της Ρόδου είναι ΠΓΕ και περιέχουν νησιώτικο θυμαρίσιο μέλι εκλεκτό (Yoleni’s, ΑΒ Βασιλόπουλος), ενώ και τα βιολογικά παστέλια της Sesamis (Βιολογικό Χωριό, 4 Seasons) με τις φανταστικές συσκευασίες βγαίνουν, εκτός από το κλασικό, και σε εκδοχή με σουσάμι και φιστίκι, και με σουσάμι και αμύγδαλο.

Η πιο ωραία ιδέα που δοκίμασα φέτος είναι τα δυναμωτικά αλείμματα με μέλι της Μελίχρυσος από τη Λήμνο. Όσοι είναι στην ανάπτυξη πρέπει να δοκιμάσουν τη βόμβα θρέψης με μέλι Λήμνου, πραλίνα αμυγδάλου, ταχίνι και χαρούπι (Περί Λέσβου, Μπαλάσκας).

Λίγη σοκολάτα δεν έβλαψε ποτέ κανέναν

Λέμε όχι στις γεμάτες συντηρητικά και φοινικέλαια πραλίνες που κυκλοφορούν στις υπεραγορές κι εφοδιαζόμαστε με νόστιμα αλείμματα σοκολάτας από καλά ζαχαροπλαστεία, όπως το Sweet Alchemy by Stelios Parliaros και το Ourse, και από μικρούς παραγωγούς. Ποιοτικά είναι και τα πατέ ξηρών καρπών και τα ταχίνια, ειδικά δε τα ολικής άλεσης με την πλούσια γεύση δίνουν μια πυκνή και γεμάτη αίσθηση σαν της σοκολάτας. Δοκιμάστε τη Vegalina των Kakau Worship (Kakau Worship, Olicatessen), μια υπέροχη βιολογική πραλίνα φου- ντουκιού με πρώτης ποιότητας fair trade κακάο, 45% φουντούκι και ζάχαρη καρύδας, αλλά και τα φανταστικά πατέ ξηρών καρπών του Γιαχανά (Evroshop.gr, Ebloko.gr, E-shop giachanas.gr), που βγάζει έξοχο φιστικοβούτυρο με φιστίκια Ορεστιάδας, φουντουκοβούτυρο, αμυγδαλοβούτυρο και ταχίνι εξαιρετικό.

Πηγή: gastronomos.gr