Πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη διευρυμένη συνάντηση με τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ.Γιώργο Σταθάκη στο γραφείο του παρουσία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, δημάρχων, βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και προέδρων των δημοτικών διαμερισμάτων.Το αίτημα για να προχωρήσει το προεδρικό διάταγμα για τη μεταγκατάσταση της Ακρινής και των Αγίων Αναργύρων είναι άμεσα συνυφασμένο με τις αποφάσεις της ΔΕΗ Α.Ε. και ως εκ τούτου ο υπουργός τόνισε ότι θα εξετάσει τη νομική του διάσταση.

Καμία απάντηση δεν έδωσε στο ερώτημα αν θα ενεργήσει σε περίπτωση άρνησης της ΔΕΗ λέγοντας ότι θα περιμένει την υπογραφή της εταιρίας ηλεκτρισμού.Με απλά λόγια λοιπόν η ΔΕΗ αποφασίζει και η συνάντηση είχε τυπικό χαρακτήρα.

Ι.Π.

 

Οι νεώτερες πληροφορίες για τη συνάντηση

Το “καυτό θέμα των μετεγκαταστάσεων των οικισμών Ακρινής Δήμου Κοζάνης και Αγίων Αναργύρων Φλώρινας, τέθηκε επί τάπητος στην χθεσινή συνάντηση όλων των αρμοδίων φορέων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παρουσία του ίδιου του υπουργού Γιώργου Σταθάκη, αλλά απόντος εκπροσώπου της ΔΕΗ, η οποία δεν επιβεβαιώνεται ότι καλέστηκαν καν στη συνάντηση η οποία την αφορά άμεσα.

Στη συνάντηση, στην οποία  παραβρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Θεόδωρος Καρυπίδη, οι βουλευτές Κοζάνης και Φλώρινας, οι  δήμαρχοι των εμπλεκόμενων δήμων Κοζάνης, Φλώρινας και Εορδαίας, οι εκπρόσωποι από τις τοπικές κοινότητες και ο γενικός διευθυντής της ΑΝΚΟ, τέθηκαν επί τάπητος όλα τα διαδικαστικά ζητήματα που απαιτούνται για την έκδοση του “πολυπόθητου” Προεδρικού Διατάγματος, ώστε να προχωρήσουν οι μετεγκαταστάσεις. Μάλιστα, οι αντιδράσεις των εκπροσώπων από τις τοπικές κοινότητες Ακρινής και Αναργύρων ήταν ιδιαίτερα έντονες, ζητώντας επιτακτικά από τον υπουργό να προχωρήσει η μετεγκατάσταση. Ειδικά για τους Ανάργυρους, λόγω των ρηγμάτων που έκαναν την εμφάνισή τους και πλησιάζουν στον οικισμό, κρίνεται από τους κατοίκους απαραίτητη η επίσπευση των διαδικασιών μετεγκατάστασης.

Όπως μεταφέρουν στον  “Π.Λ.”, συμμετέχοντες στη σύσκεψη, ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι θα υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα, αλλά τόνισε πως θα εξετάσει ορισμένα πράγματα που αφορούν την οργάνωσή του, ώστε να περάσει από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ωστόσο, η ΔΕΗ δεν ήταν παρούσα στη συνάντηση και δεν φαίνεται να προσκαλέστηκε καν! Για το χρηματικό κομμάτι, θα χρησιμοποιηθούν οι αποζημιώσεις από την απαλλοτρίωση του οικισμού σε ό, τι αφορά τα έργα κοινής ωφέλειας, ενώ θα γίνει προσπάθεια το υπόλοιπο να ενταχθεί σε προγράμματα όπως το ΠΕΠ. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατό τότε σύμφωνα με τη νομοθεσία θα πρέπει να εξασφαλιστεί κατά 50% από τη ΔΕΗ και κατά 50% από το υπουργείο Οικονομικών, με ό,τι και να σημαίνει αυτό για το κατά πόσο θα είναι τελικά εφικτό…

Χρονικός ορίζοντας και δεσμεύσεις ως προς αυτού δεν ετέθη από πλευράς υπουργείου, με τους φορείς να ζητούν να προχωρήσουν οι μετεγκαταστάσεις “το συντομότερο δυνατό” .

Σε ό,τι αφορά τις κωλυσιεργίες που υπάρχουν, αυτές φαίνεται πως επηρεάζονται άρρηκτα και από τη ΔΕΗ, η οποία δεν έχει καταθέσει ακόμη τις αντιρρήσεις – παρατηρήσεις της για το προεδρικό Διάταγμα, το οποίο έχει ήδη ετοιμαστεί. Ο υπουργός είπε ότι θα πρέπει να υπάρχει και η συναίνεση της ΔΕΗ για το θέμα, με τον δήμαρχο  Εορδαίας να προτείνει να προχωρήσουν ως έχει, μιας και η ΔΕΗ δεν καταθέτει τις αντιρρήσεις της.

Σε αυτό το σημείο να επισημανθεί η έντονη αντίδραση και από πλευράς τοπικών κοινοτήτων, που ζητούν μετ’ επιτάσεων να προχωρήσουν οι μετεγκαταστάσεις τόσο της Ακρινής όσο και των Αναργύρων, η μοίρα των οποίων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με βάση το νόμο που είχε εγκριθεί από το 2010 ήδη, επί υπουργίας Τίνας Μπιρμπίλη και έκτοτε το θέμα “βαλτώνει”…

 

Β.Σ.