Τέσσερις βουλευτές της Δυτικής Μακεδονίας παραβρέθηκαν στη συνάντηση της Τρίτης με τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη. Οι Στάθης Κωνσταντινίδης, Μιχάλης Παπαδόπουλος, Γιάννης Αντωνιάδης και Ανδρέας Πάτσης. Η Βίκυ Βρυζίδου είχε αναλυτική κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον υπουργό επί του θέματος πριν περίπου μια βδομάδα. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεων με νέους όρους και προϋποθέσεις ώστε να επωφεληθούν το δυνατόν περισσότερες. Το πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης θα αφορά την Π.Ε. Κοζάνης και τη Δυτική Αττική και όχι ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία, μιας και η Π.Ε. Κοζάνης ήταν και το μεγαλύτερο διάστημα σε παρατεταμένο lockdown.Αναμένεται σε ένα με ενάμιση μήνα με την εκταμίευση των επιδοτήσεων να δίνεται άμεσα σε ενάμιση μήνα μετά την προκήρυξή του. Είναι ξεκάθαρο ότι επιθυμεί ο υπουργός να το διαχειριστεί ο ίδιος προσωπικά για να μην υπάρχουν πάλι παρατράγουδα .Οι επιχορηγήσεις θα κινηθούν σε μονοψήφιο αριθμό χιλιάδων ευρώ και θα δοθούν οριζόντια με βάση κάποια ξεκάθαρα κριτήρια, όπως πχ την φορολογική ζημία .

Παράλληλα και μετά από πρόταση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας γίνονται κινήσεις ώστε να δοθούν άλλα 15-20 εκ από το Π.Ε.Π. εφόσον εγκριθεί η μεταφορά χρημάτων από άξονα σε άξονα .Τα κριτήρια θα είναι ευρύτερα και θα τεθούν νέοι όροι ώστε να επωφεληθούν όσοι δεν ενισχύθηκαν με ποσά από 4.000-8.000 ευρώ το ανώτερο. Λόγος έγινε και για ένα πρόγραμμα 10 εκ που θα αφορά όλη τη Δυτική Μακεδονία και θα δοθεί οριζόντια σε όλες τις επιχειρήσεις , κάτι που δεν φαίνεται εύκολα να προχωρήσει, διότι θα προκαλέσει ντόμινο ανάλογων αιτημάτων και από άλλες περιφέρειες της χώρας.

Στην άνω συνάντηση έγινε και ερώτημα από βουλευτή αν θα μπορούσαν να αλλάξουν οι όροι του προγράμματος με τον υπουργό να διαβεβαιώνει ότι κάτι τέτοιο ήταν εφικτό, όπως συνέβη σε άλλες περιφέρειες. Μάλιστα ανέφερε ξεκάθαρα ότι η Δυτική Μακεδονία ακολούθησε το μοτίβο της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ κάποιες άλλες πήραν το πρόγραμμα και το προσάρμοσαν όπως ήθελαν.

Ιωάννα Παπαδημητρίου